NEMAČKI MEDIJI: Svi su protiv Tačija

Izvor: Večernje novosti, 22.Sep.2018, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMAČKI MEDIJI: Svi su protiv Tačija

Kosovski predsednik Hašim Tači nema kod kuće skoro nikakvu podršku za razmenu teritorija sa Srbijom, pišu nemački mediji Kosovski predsednik Hašim Tači nema kod kuće skoro nikakvu podršku za razmenu teritorija sa Srbijom, pišu nemački mediji, prenosi Dojče vele.Protiv Tačijeve ideje su, kako se navodi, svi bitniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << političari, nevladin sektor i mediji."On je prilično usamljen. Nakon što je kosovski predsednik Hašim Tači u jednom otvorenom pismu osnažio ideju o razmeni teritorija sa Srbijom, po ko zna koji put su se tome usprotivili političari vlasti i opozicije“, piše bečki "Standard".List dodaje da je lider stranke Samoopredeljenje Aljbin Kurti najavio demonstracije u Prištini za 29. septembar, a premijer Ramuš Haradinaj je ponovio da se "sa promenama mogu ponoviti tragedije prošlosti“. Tači bi da trguje teritorijom Srbije,a ne poklonom Rankovića Ideja, dodaje list, ne nailazi na podršku ni u Demokratskoj partiji Kosova (PDK) čiji je Tači predsednik."I predsednik parlamenta i potpredsednik PDK Kadri Veselji je sasvim protiv. Jedan od retkih koji podržavaju plan je nekadašnji šef diplomatije Petrit Seljimi. Iz Srbije se o tomi praktično ništa ne može čuti“.Nemački javni radio Dojčlandfunk emitovao je 20-minutnu reportažu Norberta Mapes-Nidika, novinara koji se ubraja u najbolje poznavaoce Balkana na nemačkom govornom području, navodi Dojče vele.On je razgovarao i sa Kadrijem Veseljijem koji je rekao: „Neće biti podele i istovremeno neće biti Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima“. "Balkanizacija" regiona koči Srbiju na putu ka EU: Ništa od članstva dok se ne reše odnosi sa Prištinom Radio prenosi reči Fljorine Duli iz Inicijative za stabilnost Kosova koja potcrtava da Tači nema nikakvu podršku za svoje predloge, ni u narodu ni u parlamentu."Svi znamo kako je Tači postao predsednik. Tu su korišćeni svi načini zastrašivanja i to ne samo kosovskih političara već i stranih diplomata, sve kako bi Tači bio na vlasti“, rekla je ona.Tači nema podršku ni najvažnijeg lista u zemlji, dnevnika "Koha Ditore" čiji glavni urednik Agron Bajram kaže: „Iskreno: ako se dogovorimo da Albanci sa juga Srbije pristupe Kosovu, a da Srbi sa severa Kosova budu u Srbiji - kako onda objasniti Albancima u Makedoniji da oni nemaju to pravo? Ili Bošnjacima u Sandžaku?“ EU OŠTRO UPOZORILA ALBANCE: Ni ne pomišljajte na promenu granica U reportaži se dalje navodi da su posebno Austrijanci poput evropskog komesara Johanesa Hana i predsednika Alksandera van der Belena, ohrabrivali ideju o razmeni teritorija, baš kao i visoka predstavnica EU Federika Mogerini."EU to izričito dozvoljava! To protivreči svakoj balkanskoj politici EU i Zapada u poslednjih 25 godina! To je okretanje u antievropskom smeru“, dodao je Bajrami za Dojčlandfunk.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Nemački mediji: Svi protiv Tačija

Izvor: Vesti-online.com, 22.Sep.2018

Kosovski predsednik Hašim Tači nema kod kuće skoro nikakvu podršku za razmenu teritorija sa Srbijom, pišu nemački mediji, prenosi Dojče vele...Protiv Tačijeve ideje su, kako se navodi, svi bitniji političari, nevladin sektor i mediji...- On je prilično usamljen. Nakon što je kosovski predsednik...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.