Moguća scenarija po Tačiju optimisti

Izvor: Mondo, 04.Apr.2013, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća scenarija po Tačiju optimisti

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da u ovom tenutku postoje dva scenarija za rešavanje problema normalizacije odnosa Beograda i Prištine. On je danas naveo i da je optimista kada je mogući dogovor u pitanju, a rok je 9. april.

On je dodao da bi voleo kada bi se ostvario prvi - da Srbija prihvati sporazum koji podržavaju SAD i Evropska unija, a koje je Kosovo prihvatilo još 4. marta.

Nadam se da će se, na kraju, to i desiti, rekao je Tači za "Tribunu".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Drugi scenario je, prema Tačijevim rečimja, da Srbija odbije predlog sprazuma, a u tom slučaju bi sve institucije države Kosova, uz pomoć međunarodne zajednice, proširile svoje nadležnosti i na sever.

To bi, istakao je Tači, bilo najteže za građane Kosova srpske nacionalnosti, jer bi ih, kako je naglasio, "Beograd i dalje lagao da bi moglo da dođe do podele, da će dobiti autonomiju ili nešto nalik na Republiku Srpsku".

Tači je danas izjavio da je optimista da može biti postignut sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Na Kosovu ima skeptika koji ne veruju u postizanje sporazuma, ali sam ja optimista da će se to dogoditi", kazao je Tači na otvaranju Međunarodne konferencije o javnoj diplomaciji i međugraničnoj saradnji u Prištini.

Kosovski premijer je rekao da se, ukoliko ne bude sporazuma, može očekivati pogoršanje stanja, te pozvao na dalji rad radi postizanja sporazuma sa Srbijom.

"Ukoliko se ne postigne sporazum Srbija će imati teške posledice, ali ni Kosovo neće bolje proći", konstatovao je Tači.

On je ocenio da Priština i Beograd treba da donesu teške odluke, koje su "iznad svakog političkog ili izbornog poena i otvaraju perspektivu budućnosti" i ocenio da to što je postignuto za šest meseci dijaloga nije za ceo jedan vek koliko traju sukobi.

Tači je rekao da je "i Beogradu sada jasno da neće biti nikakvog posebnog statusa za sever Kosova".

On je ponovio da je Priština bila spremna da prihvati sporazum još na sastanku 4. marta, da je to bila spremna da uradi i 2. aprila, ističući "da se oseća izuzetno dobro zbog podrške koju ima od strane EU i SAD".

Premijer Tači je informisao je kosovsku predsednicu Atifetu Jahjagu da će posrednica u razgovorima, šefica EU diplomatije Ketrin Ešton, do 9. aprila biti informisana o odlukama koje su obe strane donele o neusaglašenim stavovima.

"Strane nisu uspele da usaglase sve stavove i zatraženo je dodatno vreme da bi odgovorno donele odluke. Baronica Ešton će do 9. aprila biti informisana o odlukama. U narednim danima evropska i američka diplomatija će nastaviti napore da ubede dve strane da se sporazum postigne i garantuje njegovo sprovođenje", rekao je Tači, informišući Jahjagu o razgovorima u BRiselu, saopštio je kabinet predsednice.

Tači je, takođe, rekao da je sastanak prošao u konstruktivnoj atmosferi.

(agencije/Foto: Beta)
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.