Marti: Tači nije direktno optužen

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 19.Jan.2011, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marti: Tači nije direktno optužen

Priština -- Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti izjavio da u svom izveštaju ne tvrdi da je premijer Kosova Hašim Tači direktno učestvovao u trgovini ljudskim organima.

"Ako pažljivo pročitate izveštaj, ja nigde decidno ne kažem da je gospodin Tači direktno učestvovao u trgovini organima", rekao je Marti.

"Kažem da su u tome učestvovali ljudi vrlo bliski gospodinu Tačiju. Teško je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poverovati da on nikada nije čuo za to", rekao je Dik Marti.

"Za razliku od gospođe Karle del Ponte, ja preciziram mnoge aspekte. Ja ne govorim o stotinama nezakonitih transplantacija, govorim o nekoliko slučajeva", izjavio je Marti u intervjuu za Radio-televiziju Kosova.

Marti je rekao da se ne može govoriti o istrazi o trgovini ljudskim organima koju su sproveli Tribunal u Hagu i Euleks i ukazuje da nigde u njegovom izveštaju, ako se pažljivo pročita, nije za to delo kriminalizovana cela Oslobodilačka vojska Kosova.

"Međutim, prema mom mišljenju, bilo je zloupotrebe i zločina koji su izvršeni od strane nekih grupa koje, po mom mišljenju, treba da budu predmet istrage", rekao je Marti.

"Prosto rečeno, nije bilo nikakve prave istrage tih događaja. Albanija - to su mi rekli ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova - smatrala je da nema nikakvog razloga otvoriti istragu o eventualnim događajima na njenoj teritoriji, pošto je ocenila da nije bila deo sukoba u bivšoj Jugoslaviji i zbog toga nije videla razloga, niti motiva da se otvori neka istraga", izjavio je Marti.

On je odbacio izjave nekih zvaničnika pravosuđa u Srbiji da su osnov za njegov izveštaj bili istraga i informacije iz tužilaštva i državnih organa Srbije.

Ukazao je da je vrlo kritičan prema njima i da bi bilo bolje da te ustanove rade svoj posao, a da se manje bave odnosima sa javnošću.

"Dajem vam časnu reč da nijedan materijal iz Srbije nije mogao biti upotrebljen, niti sam ga ja upotrebio (u izradi izveštaja). Takođe želim da kažem da tokom posete Rusiji u svojstvu predsednika komisije za monitoring, ni sekund nisam razgovarao o Kosovu", rekao je Marti.

"Intervju nije relativizacija izveštaja"

Euforija koja je u Srbiji pratila samo objavljivanje izveštaja o trgovini organima na Kosovu pre samo nekoliko nedelja, ovoga puta izostaje. Međutim, ne i očekivanje da će Martijev izveštaj biti usvojen 25. januara i da će potom biti pokrenuta ozbiljna istraga.

Borko Stefanović, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova, rekao je u Kažiprstu da Martijev intervju ne shvata uopšte kao relativizaciju.

"Pa može se relativizovati neko medijsko prenaduvavanje određenih elemenata, ali ne bih nikako to nazvao relativizacijom. Mislim da je cela stvar je izmakla kontroli u smislu da izveštaj koristi pre svega da bude usmeren u formi rezolucije Parlamentarne skupštine nakon čega, i to je ono na čemu i mi kao država insistiramo, a čini mi se i mnogi mnogi drugi u Evropi i u svetu, treba da dođe do njenog adekvatnog pravosudnog zaključenja te priče i da se na taj način ova stvar, što je moguće više, odvoji od političkog terena", Stefanović.

Rasim Ljajić, šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, kaže da treba hladne glave ući u naredni period vezan je za usvajanje izveštaja i rezolucije.

"To znači da ne treba da govorimo o kategorijama pobednika ili pobeđenih i da stvaramo neku trijumfalističku atmosferu, naš je interes da izbegnemo politizaciju čitave ove stvari", neka Ljajić.

"Tači i Drenička grupa ključni igrači"

Tači pisao Jaglandu

Prištinski "Ekspres" objavio je danas da je kosovski premijer Hašim Tači uputio pismo generalnom sekretaru Saveta Evrope Torbjornu Jaglandu u kome poziva da se istraže navodi iz izveštaja izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima.

"Verujem da je od velike važnosti da istraga počne što je pre moguće", istakao je Tači u pismu Jaglandu.

Podsetimo, u izveštaju Dika Martija navodi se da su Hašim Tači i drugi članovi 'Dreničke grupe' u obaveštajnim izveštajima imenovani kao 'ključni igrači' u kosovskim strukturama organizovanog kriminala, 'nalik mafiji".

Tači je u Martijevom izveštaju označen kao "bos" kriminalne mreže koja je počela kriminalno delovanje posle rata 1999. i imala uticaja na vlast od tada.

Tokom rata i gotovo godinu dana posle, Tačijeve snage su sprovodile osvetu nad Srbima, Romima i etničkim Albancima optuženim za "saradnju s neprijateljem", navedeno je u izveštaju u kome se konstatuje da su Tači i pripadnici Dreničke grupe "ubistva, pritvaranja, premlaćivanja i ispitivanja".

HRW: Euleksu treba nezavisni tužilac

Euleks treba da imenuje nezavisnog tužioca koji bi bio zadužen za istragu navodnih zločina vođa bivše Oslobodilačke vojske Kosova, preporučila je danas organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč.

"Euleks treba da imenuje nezavisnog, visoko rangiranog tužioca za istragu o zločinima koje su navodno počinile nekadašnje vođe OVK", piše u saopštenju HRW-a objavljenom na sajtu te organizacije.

"Misija EU na Kosovu će se suočiti sa velikim preprekama u vođenju kredibilne istrage o tim ozbiljnim optužbama", ocenila je predstavnica HRW Lote Lajht.

Ona zato ističe da je od "suštinskog značaja imati nezavisnog i visokog tužioca, održiv program zaštite svedoka koji uključuje i mogućnost prebacivanja tih svedoka izvan prostora Balkana i garantovanje bezbednosti jednoj tako delikatnoj istrazi".

SAD i EU, navodi dalje, treba da izvrše pritisak na vlasti Kosova, Albanije i Srbije i drugih zemalja da u potpunosti sarađuju u istrazi.

"Pored podrške istrazi Euleksa o navodnim zločinima, vlade EU i SAD treba da izvrše pritisak na Srbiju da kaže šta zna o sudbini nestalih uključujući tela koja su prebacivana, uništavana ili spaljivana u Srbiji", navela je Lajtova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.