Kukan: Moraćete da prihvatite Tačija

Izvor: RTS, 30.Sep.2012, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kukan: Moraćete da prihvatite Tačija

Izvestilac Evropskog parlamenta Eduard Kukan poručio da će ukoliko prištinske vlasti predlože kosovskog premijera Hašima Tačija da vodi dijalog sa Beogradom, Srbija morati da se suoči sa tim. On je rekao i da priznanje Kosova u ovom trenutku nije uslov za Srbiju na putu evropskih integracija.

Ukoliko prištinske vlasti zvanično predlože kosovskog premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hašima Tačija da vodi dijalog sa Beogradom, Srbija će morati da se suoči sa tim, poručio je u intervjuu Tanjugu specijalni izvestilac Evropskog parlamenta Eduard Kukan.

On je takođe rekao da priznanje nezavisnosti Kosova u ovom trenutku nije uslov koji se stavlja pred Srbiju na putu evropskih integracija.

"Prizanje Kosova nije uslov koji se sada stavlja pred Srbiju. Nema zvaničnog dokumenta u kome se to traži. U izveštaju Evropske komisije o napretku to takođe neće biti navedeno. Ono što se sada traži od vas je da normalizujete odnose sa Kosovom, a ne znam kad ćemo stići do kraja tog puta i šta će biti na kraju tog puta. Samo vi i Kosovo ćete odlučiti", rekao je Kukan.

On je ponovio da će sintagma normalizacija odnosa sa Kosovom biti jasnija nakon izveštaja EK u kome će, kako su ga uverili u Komisiji, biti jasno istaknuto šta se u tom smislu očekuje od Srbije.

Upitan da li se na toj listi može naći ukidanje takozvanih paralenih insitucija Srbije na severu Kosova i Metohije ili čak potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa, što je deo liste nemačkih zahteva, Kukan je rekao da treba sačekati izveštaj.

"Ne želim da spekulišem, to nije za ozbiljnog političara. Mišljenje EK stiže za deset dana i hajde da ga sačekamo. Iskreno, nisam video konkretan dokument, niti šta znači normalizacija, ali uvereni smo da će u izveštaju to jasno biti rečeno. Hajde da sačekamo još deset dana i da vidimo svojim očima, da to prođe bez sprekulacija", rekao je Kukan.

Na pitanje može li Srbija da očekuje pozitivan izveštaj, Kukan je naveo da je mnogo vremena izgubljeno u kampanji i formiranju instituacija i da će taj izveštaj biti refleksija svega toga.

"Izveštaj će biti realan i fer prema vama. Mislim da će sada biti važno da ispunite nove stvari i načinite nove korake u budućnosti, počev od dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Kukan.

Nastavak dijaloga je važan

U tom smislu, on je naveo da je nastavak dijaloga na političkom nivou važan korak, a na pitanje ko bi trebalo da predstavlja Srbiju u tom dijalogu - istakao da je to isključivo unutrašnje pitanje i odluka koju treba da donesu srpske vlasti.

On, međutim, smatra da će - ukoliko se dogodi da prištinska strana zvanično predloži Tačija za pregovarača, što je za Srbiju neprihvatljivo zbog sumnji iznetih u izveštaju Dika Marija da je kosovski premijer umešan u trgovinu organima na Kosovu - Srbija morati da se sa tim suoči.

"Ako Tačija nominuju kosovske vlasti, to će biti zvanično i tada ćete morati da se suočite sa tim", poručio je Kukan.

Kukan je naveo da datum za početak pregovora Srbije o članstvu sa EU zavisi samo od Srbije, ali da i zvaničnici u našoj zemlji govore da nije neophodno da se to dogodi do kraja ove godine.

"Najvažnije je da se primene sve reforme i ispune kriterijumi EU u potpunosti i nije važno da li je decembar ove godine ili jul sledeće. Ja samo mogu da podržim ono što govore vaši zvaničnici. Najvažnije je da budete spremni za buduće članstvo. Ako niste spremni, imaćete probleme", upozirio je Kukan.

Na pitanje kako Srbija treba da protumači sve aktivniju ulogu Evropskog parlamenta i niz teških poruka koje je zemlja dobila od predstavnika tog tela, a koje se praktično tiču pitanja koja su u nadležnosti Evropske komisije, Kukan je objasnio da je parlament uvek aktivniji od komisije.

"EP je uvek bio podrška proširenju EU. Pitanje budućnosti evropskog puta Srbije je dobrim delom u rukama članova EP. Mi zaista želimo da budemo od pomoći. Uvek je tako da je EP aktivniji od Komisije. EK treba više vremena da donese neku odluku ili preporuku i obično Evropski parlament koristi pozitivan pritisak kako bi pomogao zemljama koje žele da postanu članice EU", objasnio je Kukan.

On je, međutim, naglasio da je EP potrebna podrška Srbije kako bi imao dobre argumente da insistira u njemo ime, koji potvrđuju da će srpske vlasti ispuniti ono što se traži.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.