Ko je novi komandant Kfora

Izvor: Mondo, 15.Nov.2017, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je novi komandant Kfora

Italijanski general major Salvatore Kuoći preuzeo je danas dužnost komandanta misije Kfora, a na tom mestu zamenio je italijanskog kolegu Đovanija Funga.

Foto: MONDO - Petar Stojanović Italijanski karabinjeri u službi KFOR-a na južnoj strani.

Prilikom primopredaje dužnosti, 22 komandant misije Kfora Salvatore Koući izjavio je da će moto te misije biti trajna posvećenost.

"To znači da ćemo nastaviti da pomažemo institucije Kosova u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << njihovoj stabilizaciji i demokratizaciji i nastavićemo da sledimo putanju boljeg regiona", rekao je Koući.

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da svi moraju da odaju priznanje vojnicima KFOR-a, ali je ponovio da su Kosovske bezbednosne snage spremne za nove odgovornosti.

Ko je novi šef Kfora

Novi šef misije, general Koući nedavno je završio svoj mandat u mirovnoj misiji u Libanu. U 2002. godini služio je u misiji NATO-a u Bosni i Hercegovini, a za tu službu odlikovan je i medaljom NATO-a, navodi se u saopštenju Kfora.

"KFOR ima najveće poverenje građana Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. KFOR je u prošlosti čuvao mir na Kosovu, ali i na Balkanu. Mi nastavljamo proces razgovora sa Srbijom i želimo da normalizujemo naše odnose. Zahvaljujući KFOR-u i NATO-u, KBS su danas multietničke snage u službi svih građana i spremne su da preuzmu nove odgovornosti", rekao je Tači.

Nakon ceremonije primopredaje dužnosti, novinarima se obratio i komandant Združenih snaga NATO-Napulj, admiral Džejms Fogo koji je rekao da članstvo Kosova u NATO mora bitu urađeno na osnovu uslova koje će Kosovo ispunjavati .

Kako je ocenio, "već osamnaest godina između Kosova i Srbije vlada mir".

On je dodao da je transformacija KBS u Vojsku Kosova pitanje za vladu i vezana je za ustavne promene, što predsednik i poslanici u Skupštini razumeju.

Upozorenje Kfora: Na Kosovu začas može da plane
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.