Kermabon sa Tačijem i Sejdijuom

Izvor: B92, Beta, 20.Avg.2009, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kermabon sa Tačijem i Sejdijuom

Priština -- Šef Euleksa Iv de Kermabon izjavio je protokol Euleksa sa MUP-om Srbije nema dodira sa takozvanim "planom od šest tačaka".

Sastanak šefa Euleksa Iva de Kermabona, predsednika Kosova Fatmira Sejdiua i premijera Hašima Tačija, o potpisivanju protokolarnog sporazuma o međupolicijskoj saradnji sa Srbijom, rezultirao je različitim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pogledima o ovom pitanju.

De Kermabon je rekao da je ovo prvi sastanak i da će se nastaviti i pored suprotnih stavova, u cilju postizanja saglasnosti od strane Prištine.

"Euleks ne može i neće potpisati nijedan portokolarni sporazum u ime Kosova. Ovaj protokol će pomoci borbi protiv kriminala i šverca i odnosi se na saradnju između Euleksa i srpske policije’’, rekao je de Kermabon.

Predsednik Fatmir Sejdiu je rekao da će Kosovo nastaviti saradnju sa Eulksom, ali neće podržati legitimnost, kako kaže, paralelnih struktura Srbije, koje deluju na pojedinim delovima Kosova.

"Apsolutno ne mislimo da može postojati ideja da neko održava paralelene strukture koje su realno na štetu srpske zajednice, jer je drže kao taoca u procesima koje smo već prošli. Ali pružićemo i tim građanima najbolju moguću ponudu za proces integracije, kako bi išli ka boljoj zajedničkoj budućnosti’’, rekao je Sejdiu.

S druge strane, premijer Hašim Tači je rekao da Kosovo ne može dozvoliti Beogradu da putem pojedinih mehanizama utiče na Kosovo. On je rekao da se slični sporazumi ne mogu potpisivati bez pristanka institucija Kosova.

"Ni u jednom slučaju, Beogradu se neće dati prostor, a ni autoritet na teritoriji Republike Kosovo, putem mehanizma bili oni domaći ili međunarodni. Odluke za Prištinu donose institucije Republike Kosova’’, rekao je Tači.

Ovo je prvi sastanak o ovoj temi, a najavljen je nastavak drugih kontakata između Misije Evropske unije i Institucija Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.