Još traju pregovori

Izvor: Beta, 26.Jul.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još traju pregovori

JARINJE, 26. jula 2011. (Beta) - Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je u utorak okupljenim Srbima na prelazu Jarinje da još traju progovori o rešavanju situacije nastale nakon pokušaja kosovskih specijalaca da zauzmu prelaze na severu Kosova.

Stefanović je okupljenima kazao da je komandant Kfora Erhard Biler otišao u Kosovsku Mitrovicu na ponovni razgovor sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem.

Srpski zvaničnici traže da na prelazima ka Srbiji rade carinici Euleksa i Srbi pripadnici kosovske policije kao što je to bio slučaj do ponedeljka uveče, kada su kosovski specijalci pokušali da preuzmu prelaze Jarinje i Brnjak. Stefanović je dodao da predstavnici Vlade Srbije pokušavaju da reše situaciju na "najbolji način".

Oko 16.45 gradjani su blokirali izlaz sa punkta Jarinje prema Leposaviću. U blokadu su dovezli bager, vatrogasno vozilo i stotinak putničkih vozila.

Kada je Stefanović govorio na Jarinju je bilo stotinak ljudi, a taj broj se brzo menja jer stalno pristižu novi meštani iz Leposavića. Na prelazu su takodje i zvaničnici iz Beograda, predstavnici Euleksa i Kfora, specijalne jedinice Kfora. Iako je Priština ranije tvrdila da su na Jarinju i kosovski specijalci, njih reporter agencije Beta nije video.

Kod prelaza Brnjak oko 15 sati izbio je oružani sukob kosovskih specijalaca i lokalnih Srba. Za sada se ne zna tačan broj povredjenih, ali se pretpostavlja da ih ima na obe strane. Prištinski mediji su javili da je jedan policajac ranjen u glavu i da mu je život ugrožen.

šef kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović kazao je za TVB92 da je situacija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak stabilna i da sada nema nikakvih incidenata.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.