Jesam u SAD, nisam s Vučićem

Izvor: Mondo, 22.Mar.2018, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jesam u SAD, nisam s Vučićem"

Predsednik Kosova Hašim Tači potvrdio je za RSE da se nalazi u Vašingtonu, a uoči nastavka dijaloga sa Srbijom u petak u Briselu, a njegova poseta Americi, kako je rekao, nije vezana sa posetom Aleksandra Vučića Njujorku.

Foto: Mondo/Goran Sivački

"Ovde sam kako bismo koordinirali angažovanje sa vlastima SAD, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ulazimo u jednu novu i važnu fazu i posvećenost treba da bude dobro i jasno koordinisana danas i u budućnosti. Radi se o procesu koji će otvoriti put za postizanje konačnog sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", rekao je Tači.

To je osetljivo pitanje i zahteva koordinaciju sa svim partnerima i prijateljima, ocenio je Tači, ali "glavna adresa za Kosovo ostaje Vašington".

On je najavio da će u Vašingtonu nastaviti sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu Vesom Mičelom.

"Država Kosovo ima potrebu da se konsoliduje na spoljnom i unutrašnjem planu, ima potrebu za više priznanja. Ali, istovremeno, ono što nam je potrebno jesu dobrosusedskiodnosi Kosova i Srbije, jedan evropski odnos koji će rezultirati recipročnim priznanjem, mirom i stabilnošću u regionu".

"Jak pritisak na Srbiju, traže priznanje Kosova"

Naravno, napomenuo je, "i sigurnu evropsku budućnost, kako bi Kosovo postalo deo NATO-a i EU".

Na pitanje da li će se u Sjedinjenim Državama sastati saVučićem, koji je takođe u SAD, Tači je odgovorio da je sasvim nevažno ko se gde nalazi.

"Ja sam u Vašingtonu, pročitao sam da je on u Njujorku. To je koincidencija koja se desila. Mi imamo naš put, naša angažovanja, našu agendu, koja je izdvojena od Vučićeve ili nekog drugog", rekao je Tači.

Tači tajno u Americi?

On je naveo da radi na tome da konačan sporazum, na osnovu kojeg će Srbija priznati Kosovo i mesto u UN, bude zakonski obavezan. To će, dodao je, otvoriti put evropskoj budućnostii Srbiji, ali i Kosovu.

Od predstojeće runde dijaloga u petak očekuje nastavak ovog procesa, ali ne, kako je rekao, 'neko čudo'.

Vučić u SAD: Za Zapad je Kosovo završena stvar

"Vidim povećanu odgovornost i angažovanje od strane gospođe Mogerini da normalizacija odnosa Kosova i Srbije uđu u jednu novu, finalnu fazu kako bi se postigao istorijski sporazum koji podrazumeva okončanje svih, da kažem, mračnih poglavlja i konflikata i otvaranje poglavlja saradnje, razumevanja, dobrosusedskih odnosa, normalizacije i pomirenja", naglasio je Tači.

Zamoljen da komentariše Vučićevu izjavu da je Srbija spremna na kompromis, ali ne i na to da Albanci dobiju sve, a Srbija ne, Tači je rekao da je Kosovo suverena i nezavisna zemlja sa svojim Ustavom i zakonima, da je status Kosova okončan jednom zauvek 2008, kada je proglašena nezavisnost.

Ipak, dodao je da za Kosovo i Srbiju kao susedne zemlje još postoji prostor za pregovore i razgovore.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Tači: Ja sam u Vašingtonu, a Vučić je u Njujorku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2018

Predsednik Kosova Hašim Tači potvrdio je za RSE da se nalazi u Vašingtonu, a uoči nastavka dijaloga sa Srbijom u petak u Briselu, a njegova poseta Americi, kako je rekao, nije vezana sa posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Njujorku..."Ovde sam kako bismo koordinirali angažovanje sa vlastima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.