Gradonačelnik Dečana: Izgradićemo put na bilo koji način

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2020, 16:00

Gradonačelnik Dečana: Izgradićemo put na bilo koji način

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj obratio se predsedniku privremenih prištinskih institucija Hašimu Tačiju, predsednici skupštine Vjosi Osmani i premijeru Avdulahu Hotiju povodom spora oko manastira Dečani, a nakon obustave radova na putu za Plav, prenosi Gazeta Ekspres.

Ramostaj je u pismu obavestio nadležne da će put Dečani-Plav biti izgrađen na bilo koji način, prenosi Kosovo onlajn.

Ocenio je da se u Opštini Dečane sakupilo mnogo nepravde, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja je, kaže, katastrofa za grad i u suprotnosti je sa razvojnim konceptima.

On je naveo zakonske akte koje je donela skupština, a među njima su i zabrana izgradnja puta Dečane-Plav koji se nalazi u posebno zaštićenom području, kao i sporazum o izgradnji zaobilaznice iz 2014. godine. Osim ta dva akta Ramosaj je pomenuo i Zakon o nacionalnom parku, kao i odluku suda kojom se 24 hektara zemlje preduzeća Ilirija i Apliko vraćaju manastiru Dečani.

Ramosaj je nabrojao 15 predloga koji će, prema njegovom mišljenju, dovesti do rešavanja problema.

On je, između ostalog, predložio da Opštini Dečane bude dozvoljeno da izgradi put u okviru pet kilometara Specijalne zone sa standardnim parametrima, kao i da Zakon o nacionalnom parku bude izmenjen.

Među predlozima je naveo i rešavanje modaliteta odlaska KFOR-a i prenošenja poslova obezbeđivanja manastira na kosovsku policiju.

Samoopredeljenje: Da li je ovo Vučićeva podređena vlada ili šta?

Pokret Samoopredeljenje reagovao je na prekid radova na izgradnji puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, optuživši premijera Avdulaha Hotija da sprovodi zahteve Srbije.

"Već je postalo uobičajeno da ova vlada sprovodi zahteve Srbije, što je u velikoj suprotnosti sa njenom ravnodušnošću prema zahtevima naroda Kosova", objavljeno je na zvaničnoj fejsbuk stranici Pokreta Samoopredeljenje, preneo je RTK.

Pokret je podsetio da je Hotijeva vlada ranije ukinula reciprocitet, zaustavila diplomatsku kampanju za međunarodno priznanje Kosova, a sada, kako su dodali, zaustavlja putne projekte.

"Da li je ovo Vučićeva podređena vlada ili šta? Kakav je stav onih koji se hvale patriotizmom u vlasti, kada se ni njihovo izborno obećanjie, put Dečani-Plav ne može izgraditi bez dozvole Srbije? Naravno, nemaju stav, jer su ih želja za moći i strah od izbora ućutkali", navode iz Samoopredeljenja.

Dodaju da su stanovnicima Dečana potrebne investicije i infrastruktura, a "veza Plava sa Kosovom projekat je od nacionalnog značaja".

Kako zaključuju, Kosovo "nema vremena za gubljenje sa političarima i politikama poslednjih 20 godina".

Na Hotijev zahtev, a nakon višednevnih apela i zahteva monaha Visokih Dečana, Eparhije raško prizrenske, predsednika Srbije Aleksandra Vućiča, predsednik opštine u Dečanima Baškim Ramosaj,  objavio je da su su radovi na ovom putu obustavljeni do danas.

Janjić: Obilaznica oko manastira Visoki Dečani rešenje

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić saopštio je da bi zaobilazni put oko specijalne zaštićene zone manastira Visoki Dečani omogućio nastavak radova na auto-putu Dečani-Plav.

Iguman je na svom Fejsbuk nalogu predstavio mapu obilaznice oko manastira koja bi, prema njegovom mišljenju, omogućila nesmetanu gradnju puta Dečani-Plav.

Janjić je naveo da su tu ideju još 2014. godine podržali međunarodni predstavnici i tadašnji premijer, a sada predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

"Zaobilaznica oko zaštićene zone manastira omogućila bi normalan nastavak radova na magistralnom putu Dečani-Plav. Lokalni put kroz zaštitnu zonu imao bi poseban karakter, uz ograničenja teškog saobraćaja, brzine i odgovarajuće širine", istakao je Janjić.

On je ukazao da je to jedino rešenje u okviru postojećeg Zakona o specijalnim zaštitnim zonama.

Iguman manastira Visoki Dečani je naglasio da manastir nikada nije bio protiv izgradnje puta, ali da, kao ni međunarodni predstavnici, nije mogao da podrži kršenje Zakona o posebnim zaštićenim zonama.

"Optužiti manastir da izgradnja puta zavisi od nas je besmislica", napisao je iguman Dečana. Janjić je takođe ukazao da je reč o zakonu koji je usvojila skupština privremenih prištinskih institucija i da lokalne institucije treba da rade na njegovom sprovođenju, a ne na njegovom kršenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.