Dogovor Beograda i Kfora

Izvor: RTS, 05.Avg.2011, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor Beograda i Kfora

Predstavnici Vlade Srbije i komandant Kfora postigli dogovor o rešenju krize na severu Kosova. Lokalne samouprave različito reaguju na sporazum. Dogovor predviđa da na prelazima Brnjak i Jarinje ne bude carinika iz Prištine i pripadnika ROSU. Na prelazu Brnjak biće policajci KPS-a iz Zubinog Potoka - 28 Srba i tojica Albanaca. Srbi ostaju na barikadama.

23.19 - Razumem zabrinutost naroda i predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opština na severu Kosova, ali u ovom trenutku u pregovorima smo izvukli maksimum, rekao za RTS Goran Bogdanović i dodao da ne bi bilo dobro da narod ide jednim putem, a država Srbija drugim.

23.12 - Sporazum sa Kforom nije idealan, ali smo dobili čvrste međunarodne garancije da neće biti pokušaja specijalnih jedinica ROSU da zauzmu administrativne prelaze niti postavljanja tzv. kosovske carine, rekao za RTS Borislav Stefanović.

20.50 - Kfor očekuje smirivanje stanja i uklanjanje barikada na severu Kosova.

19.49 -  Završen sastanak predstavnika Vlade sa predsednicima opština severnog dela Kosova. Stefanović i Bogdanović nisu dali izjave, već su se odmah uputili na barikade u mesto Rudare, gde će se obratiti građanima.

17.20 - Vlada Hašima Tačija prihvatila sporazum.  

16.50 - Predstavnici Vlade Srbije sastali su se u Zvečanu sa predsednicima četiri opštine sa severa KiM.

16.15 - Postignut dogovor Beograda i Kfora, saznaje RTS.

14.14 - Dogovor o rešenju krize na severu Kosova još nije postignut, ali su "dve strane blizu rešenja", izjavio komandant Kfora Erhard Biler.

Predstavnici Vlade Srbije i komandant Kfora Erhard Biler postigli dogovor o rešenju krize na severu Kosova.

Obraćajući se Srbima na barikadi u Rudaru, ministar Goran Bogdanović pozvao je građane da podrže sporazum.

Bogdanović je ocenio da sporazum nije idealan, ali da obezbeđuje mir i da su ga podržali Vlada Srbije i predsednik Boris Tadić.

Stefanović je precizirao da dogovor u vezi sa prelazima Brnjak i Jarinje predviđa da tamo nema albanskih carinika, nema ROSU specijalaca i nema simbola takozvane države Kosova.

Predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosmeta kao i jedan broj građana okupljenih na barikadaman različito su primili sporazum.  U subotu,  na novim skupovima, kao i na zajedničkom sastanku odbornika četiri opštine, predstavnici Srba pokušaće da dođu do jedinstvenog rešenja kojim bi bila okončna kriza započeta 25. jula nasilnim pokušajem Tačijeve administracije da promeni stanje na severu Kosova.

Stevanović i Bogdanović su večeras, u razgovoru za RTS, apelovali na građane Kosmeta da racionalno odluče o ponuđenom rešenju. 

Sporazum, inače, predviđa da na prelazu Brnjak bude KPS iz Zubinog Potoka i to 28 Srba i trojica Albanaca.

Stefanović je objasnio da nema takozvane kosovske carine na tom prelazu, i dodao da je dogovor koji je postignut privremenog karaktera i ima pune međunaordne garancije, a na snazi je do 15. septembra.

"Sigurno je da je sporazum sa manjkavostima, ali on obezbeđuje mir, rekao je Stefanović, koji je zatraži od okupljenih građana da budu složni i podrže državu. Onaj ko prekrši sproazum, odgovoran je za posledice. Ovim sporazumom dali smo šansu dogovru i stablilizaciji na terenu", zaključio je Stefanović.

Međutim, građani su odlučili da nastave blokadu najmanje do sutra kada bi trebalo da budu održane sednice skupština srpskih opština na severu Kosova.

"Nećemo uklanjati barikade. Na zahtev građana, odbornici će na sednici skupštine opštine odlučiti o sudbini barikada. Nećemo protiv interesa države, ali moramo misliti i o budućnosti svoje dece", rekao je predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Inače, saobraćaj na administrativnim prelazima danas se obavlja bez problema, uz kontrolu Kfora.

U skladu sa dogovorom, organizatori barikada jednom kolovoznom trakom propuštaju vozila Kfora i to će činiti sve dok traju pregovori sa komandantom Bilerom.

Srbi na barikadama dozvoljavaju prolazak konvoju Kfora koji prevozi hranu, vodu i gorivo ka bazi u Leposaviću, a od ishoda pregovora zavisiće hoće li barikade biti potpuno uklonjene ili će biti ojačane.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković pozvao je danas okupljene Srbe na barikadama u mestu Rudare na strpljenje i miran protest.

Predstavnici Vlade razgovarali su, do kasno sinoć, sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom u bazi Kfora kod Leposavića. Posle sastanaka nije bilo izjava za medije.

Deset Tačijevih uslova

Vlada Kosova ima deset uslova koje Kfor treba da prihvati i ostvari u razgovorima sa predstavnicima Beograda kako bi Vlada podržala sporazum Kfora i Srbije, piše prištinski dnevnik Zeri.

Premijer Kosova Hašim Tači je juče na sednici Vlade rekao da se komandant Kfora Erhard Biler saglasio sa tim zahtevima. 

Taj list navodi da je prvi uslov deblokada puteva na severu zemlje koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak, a koje Srbi blokiraju od dana kada su specijalne jedinice policije Kosova započele akciju na preuzimanju tih prelaza.

Drugi uslov je održavanje sadašnjeg stanja na prelazima, što podrazumeva da oni budu zatvoreni za prolaz robe.

Kosovska Vlada traži da se utvrdi da je Kfor odgovoran za prelaze, koji u principu treba da budu zatvoreni zbog bezbednosti i proglašenja ograničenene vojne zone.

Humanitarna pomoć iz Srbije na Kosovo može ući sa vozilima do tri i po tone na određenim graničnim prelazima, ali nakon procene neke nezavisne međunarodne specijalizovane organizacije da postoji potreba za humanitarnu pomoć, dok se dozvoljava prolazak robe za potrebe Srpske pravoslavne crkve.

Kako navodi Zeri, Vlada Kosova zahteva kontrolu i utvrđivanje identiteta svih ljudi i vozila koja ulaze na Kosovo

Takođe se zahteva kontrola voza koji saobraća na relaciji Beograd - Priština do Zvečana, kao i zatvaranje svih neregistrovanih prolaza između Kosova i Srbije.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Jarinje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.