Dobili smo rat sa Srbijom

Izvor: B92, 26.Dec.2018, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dobili smo rat sa Srbijom"

Predsednik Kosova Hašim Tači je u obraćanju poslanicima i građanima izjavio da je Kosovo dobilo rat sa Srbijom, ali da je sada na redu da se dobije i mir.

"Sa Srbijom imamo jedan vek neprijateljstava. Dobili smo rat uz veliku cenu. Sada je vreme da dobijemo i mir sa Srbijom, za nas i buduće generacije koje dolaze. Zato pozdravljam stvaranje Pregovaračke grupe od strane Skupštine Kosova i početak rada na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazumu sa Srbijom", rekao je Tači na sednici koju su bojkotovali poslanici Demokratskog saveza Kosova, Samoopredeljenja i Socijaldemokratske partije Kosova.

Prema njegovim rečima, sporazum treba da bude konačan, sveobuhvatan i postignut u mirovnom procesu uz posredovanje EU i uz punu podršku SAD.

"Ovaj sporazum Kosovu treba da donese priznanje od strane Srbije i učlanjenje u Ujedinjene nacije, dok regionu treba da donese održivi mir i stabilnost", kazao je kosovski predsednik.

Podvukao je da je poslednjih dana dobio dva pisma, jedno od predsednika Francuske Emanuela Makrona i jedno od predsednika SAD Donalda Trampa.

"Pismo predsednika Makrona hvali naše angažovanje za mir i stabilnost. Ali je još snažnije pismo predsednika Trampa, države koja je nama najbliskija. Predsednik Tramp izdvaja Kosovo kao odlučujući partner za mir i razvoj celog evropskog kontinenta", kazao je Tači. "Treba da sa najvećom ozbiljnošću shvatimo poziv predsednika Trampa koji kaže da podstiče mene i lidere Kosova da iskoriste ovaj jedinstveni trenutak i da govore jednim glasom tokom pregovora za mir", kazao je Tači.

U dijalogu o normalizaciji odnosa imamo podršku najjače države, SAD i podršku EU i njenih država, ističe on.

"Ako izgubimo ovaj trenutak, kako kaže i predsednik Tramp u svom pismu, bilo bi to tragično vraćanje nazad i gubljenje mogućnosti koja se neće ponoviti dugo vremena. Zato danas kao predsednik Kosova sa govornice Skupštine Republike Kosovo u ime građana i liderstva Kosova potvrđujem da je Kosovo spremno za dijalog. Kosovo se obavezuje da će postići konačni sporazum sa Srbijom", kazao je Tači.

On je poručio predsedniku SAD da građani Kosova sa nestrpljenjem čekaju blagoslov sporazuma u Beloj kući pod liderstvom predsednika Trampa.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tači: Dobili smo rat sa Srbijom, sada je vreme i da dobijemo mir

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Dec.2018

Predsednik Kosova Hašim Tači danas je u godišnjem obraćanju poslanicima i građanima izjavio da je Kosovo dobilo rat sa Srbijom, ali da je sada na redu da se dobije i mir..."Sa Srbijom imamo jedan vek neprijateljstava. Dobili smo rat uz veliku cenu. Sada je vreme da dobijemo i mir sa Srbijom, za...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.