Dik Marti: Ne strahujem za svoj život

Izvor: Blic, 20.Dec.2010, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dik Marti: Ne strahujem za svoj život

MOSKVA - Specijalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti, autor izveštaja o nelegalnoj trgovini organima na Kosovu i u Albaniji, izjavio je danas, tokom posete Moskvi, da ne strahuje za svoj život.

"Ne bojim se", rekao je Marti novinarima odgovarajući na pitanje da li se pribojava fizičkog napada Albanaca, nakon što je u svom izveštaju označio odlazećeg kosovskog premijera Hašima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tačija kao vođu kriminalne grupe koja se od 1999. godine na Kosovu bavila trgovinom ljudskim organima, oružjem i drogom.

Marti, koji je u Moskvi sa ruskim zvaničnicima razgovarao o rusko-gruzijskim odnosima, osvrnuo se na izveštaj, koji je prema oceni ruske agencije RIA Novosti, po obelodanjivanju proizveo efekat "razarajuće bombe".

Komentarišući situaciju, Marti je novinarima uzvratio pitanjem: "Ja se ne bojim, a po vama, da li bi trebalo?".

Specijalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope sutra završava posetu Rusiji.

U izveštaju je Marti istakao da su "Tači i drugi članovi 'Dreničke grupe' u obaveštajnim izveštajima dosledno imenovani kao 'ključni igrači' u kosovskim strukturama organizovanog kriminala, 'nalik mafiji'".

Optužbe za trgovinu organima prvi put su se pojavile 2008. u knjizi bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, u kojoj se navodi da su njeni saradnici proveravali izveštaje da su organi oko 300 Srba zatočenih u tzv. "žutoj kući" na severu Albanije prodati stranim klinikama.

Nacrt Martijevog izveštaja o Kosovu naći će se na dnevnom redu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u januaru.

Euleks pozvao Martija da dostavi sve dokaze

Misija Euleksa na Kosovu pozvala je izvestioca Saveta Evrope Dika Martija da tužilaštvu Euleksa u Prištini dostavi sve dokaze koji potkrepljuju navode o umešanosti kosovskog premijera Hašima Tačija u trgovinu organima otetih Srba na Kosovu i u Albaniji.

"Euleks je poslao pismo Martiju u kojem ga ohrabruje da tužilaštvu Euleksa pruži informacije i dokaze koji bi mogli da osvetle optužbe navedene u izveštaju", rekao je portparol Euleksa Bljerim Krasnići.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.