Demonstranti tražili ostavu Tačija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2009, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstranti tražili ostavu Tačija

PRIŠTINA - Organizatori današnjeg protesta u Prištini, zbog potpisivanja protokola Euleksa i MUP-a Srbije, optužili su kosovske vlasti za izdaju i zatražili ostavku premijera Hašima Tačija.

Predsednica Udruženja žena Kosova Igbale Rugova i lider nevladine organizacije "Čohu" (Ustaj) Avni Zogijani obratili su se okupljenima ispred zgrade kosovskog parlamenta.

Oni su optužili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlasti da su izdali Kosovo i zatražili ostavku kosovskog premijera Hašima Tačija.

Okupljeni, kojih ima između 600 i 700, uzvikivali su ispred kosovskih institucija parole protiv predstavnika međunarodne zajednice i kosovskih vlasti kao što su "Euleks, UNMIK uzmi Tačija i beži".

Demonstranti su optužili i predsednika kosovskog parlamenta Jakupa Krasnićija da je izdajnik.

Zogijani je optužio najviše zvaničnike Kosova da zavise od međunarodnih zvaničnika i da čine sve da u takvu zavisnost dovedu i narod Kosova.

Protestna šetnja, koja je počela okupljanjem ispred Nacionalne i univerzitetske biblioteke Kosova, nastavlja se glavnim prištinskim trgom Majka Tereza, pored Grand hotela i treba da se završi ispred sedišta Euleksa gde će se učesnicima obratiti još dva govornika.

Učesnici protesta, koji su organizovale 22 nevladine organizacije i pokreta, uzvikivali su i parole "Čiča (misle na Adema Jašarija) završeno je, prodali su Kosovo", "Euleks Made in Serbia", "Kosovo u EU. a ne pod EU", "Kosovo u EU bez Euleksa", "Protokol je ostvarivanje šest tačaka (Ban ki Muna)" i druge.

Sa kaminona i ozvučenja na čelu kolone uzvikuje se "Ne podela - štitimo suverenitet", "Dole Rezolucija 1244" i "UČK -UČK (Oslobodilačka vojska Kosova)"

Protokolom koji su u petak potpisali predstavnici Euleska i MUP-a Srbije predviđena je stroža kontrola administartivne linije između Srbije i Kosova u borbi protiv organizovanog kriminala.

Protest u Prištini, na kojem se okupilo oko hiljadu ljudi, završen je bez incidenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.