Brisel:Počeo sastanak Ešton-Tači

Izvor: Mondo, 17.Apr.2013, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel:Počeo sastanak Ešton-Tači

Današnja runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu otpočela je sastankom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton s delegacijom koju predvodi premijer Kosova Hašim Tači.

Sastankom visoke predstavnice za spoljnu politiku Ketrin Ešton sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u 10 časova počela je nova runda razgovora u Briselu. Posle toga, Ketrin Ešton će se u 11 sati sastati sa premijerom Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Ivicom Dačićem.

Cilj sastanka je da se razmotre sve mogućnosti kako bi se došlo do rešenja pre svega o ovlašćenjima zajednice srpskih opština na Kosovu, a visoka predstavnica Ešton očekuje "konstruktivan duh obe strane".

Posle sastanka sa srpskim pregovaračima planiran je i zajednički trojni sastanak.

U delegaciji Beograda su, uz premijera Ivicu Dačića, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

U pozivu na razgovore koji je juče uputila Dačiću i predsedniku kosovske vlade Hašimu Tačiju, Ešton je izrazila očekivanje da će dvojica premijera pokazati "konstruktivan duh", biti spremni da "istraže različite opcije i dogovore se o kompromisu".

Direktan dijalog Beograda i Prištine je nakon osme runde, održane u Briselu 2. aprila, bio u zastoju, ali su obe strane u međuvremenu izražavale spremnost za dalje razgovore i približavanje stavova.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je današnji sastanak u Briselu hitno zakazan, a da je Beograd obavestio EU o tome šta je "dovoljan razlog i uslov" da prihvati sporazum sa Prištinom i najavio da će to biti tema današnjih razgovora.

"Proteklih dana definisano je nekoliko pitanja za koja Beograd smatra da je nepohodno da budu sadržana u dogovoru da bi srpska strana mogla da prihvati taj dokument", rekao je Dačić za Tanjug.

Predstojeća runda je, kako je nezvanično poručeno iz Brisela, poslednja šansa da se ispuni uslov Evropskog saveta da Srbija dobije datum za početak pregovora o pridruživanju EU u junu.

Savet je u decembru prošle godine uslovio datum "vidljivim i održivim napretkom" u odnosima Beograda i Prištine.

Posle vesti da će danas u Briselu biti nastavljeni razgovori, odloženo je usvajanje izveštaja evropskog komesara za proširenje Štefana Filea o Srbiji i Kosovu, koji je juče trebalo da bude predstavljen članovima kolegijuma Evropske komisije.

U Strazburu bi o napretku Srbije u evropskim integracijama danas trebalo da raspravlja i Evropski parlament, ali je i ta rasprava postala neizvesna nakon vesti o tome da se razgovori u Briselu nastavljaju.

Beogradski i prištinski analitičari ocenili su da bi u devetoj rundi dijaloga Beograd i Priština mogli da postignu dogovor koji bi uvažio minimum zahteva Beograda i otvorio vrata za nove korake na evropskom putu obe strane.

Direktor biroa za poslove južne i centralne Evrope pri Stejt departmentu Džonatan Mur izjavio je da u dijalogu Beograda i Prištine postoji mogućnost kompromisa u sferi pravosuđa i policije.

Mur je u izjavi za KiM Radio naveo da kompromis može biti pobeda obe strane.

Prema njegovim rečima, postoji više opcija za rešenje problema Srba i njihovog neprihvatanja prištinske uprave.

"Opštine na Kosovu imaju puno prava, a postoji mogućnost da prava individualne opštine budu i prava neke zajednice različitih opština. Ima više mogućnosti, ali će to zavisiti i od Prištine i Beograda", navodi zvaničnik Stejt departmenta.

Mur je spekulacije o različitim stavovima SAD prema Beogradu i Prištini ocenio kao pogrešno izveštavanje nekih beogradskih medija, objavljenoj na sajtu KiM Radija.

"Nismo mi na jednoj ili na drugoj strani. Rekao bih da imamo dobre, otvorene i uspešne odnose s Beogradom. Nemamo tajni ili pritisaka, to je nešto što Dačić, Nikolić i Vučić znaju", rekao je on.

(agencije/MONDO/Foto: Evropska komisija)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo sastanak Ešton - Tači u Briselu

Izvor: Politika, 17.Apr.2013

U Briselu su oko 10.30 sati počeli sastanci u okviru dijaloga Beograda i Prištine u kojima posreduje šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton...Visoka predstavnica trenutno razgovara sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i njegovim timom, uslediće bilateralni susret sa premijerom Srbije Dačićem...

Nastavak na Politika...

Brisel: Ešton sa delegacijom Beograda

Izvor: Mondo, 17.Apr.2013

Posle sastanka sa Hašimom Tačijem koji je trajao gotovo dva sata, u Briselu počeo razgovor Ketrin Ešton sa pregovaračkim timom Beograda. Današnja, deveta runda dijaloga Beograda i Prištine mogla bi da bude odlučujuća...Sastankom visoke predstavnice za spoljnu politiku Ketrin Ešton sa kosovskim...

Nastavak na Mondo...

Završen sastanak Dačić-Ešton

Izvor: Beta, 17.Apr.2013

BRISEL, 17. aprila 2013. (Beta) - Sastanak visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu je završen i sada je pauza za konsultacije, pre trojnog sastanka premij.

Nastavak na Beta...

Priština prihvata predloge, Beograd odbija

Izvor: Beta, 18.Apr.2013, 00:58

BRISEL, 18. aprila 2013. (Beta) - Premijer Kosova Hašim Tači izašao je u noći izmedju srede i četvrtka s dijaloga i izjavio da je prištinska strana prihvatila sve predloge visoke predstavnice EU Ketrin Ešton .

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.