SZO: Okončana pandemija novog gripa

Izvor: Politika, 10.Avg.2010, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Okončana pandemija novog gripa

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zvanično je proglasila kraj pandemije novog gripa.

Direktorka SZO Margaret Čen izjavila je da je mišljenje Odbora za grip te organizacije da je pandemija „uglavnom prošla” i da svet više nije u šestoj, fazi najviše uzbune od gripa.

„U potpunosti se slažem sa mišljenjem Odbora”, rekla je Margaret Čen novinarima u telefonskom razgovoru.

Ona je dodala da je virus H1N1 ušao u „postpandemijsku” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fazu, što znači da se njegova aktivnost u svetu vratila na nivo koji se obično sreće kod sezonskog gripa.

Direktorka SZO upozorila je da zemlje treba da obrate pažnju na neuobičajene tokove infekcije virusom H1N1 i mutacije koje bi postojeće vakcine i lekove učinile nedelotvornim, iako je broj onih na bolničkom lečenju i smrtnih slučajeva znatno opao.

„Virus će verovatno nastaviti da izaziva ozbiljne infekcije kod mladih osoba i dece”, rekla je Margaret Čan.

Ona je apelovala da visokorizične grupe, kao što su trudnice, treba da nastave da se vakcinišu.

Novi grip izaziva teže infekcije kod mlađih osoba, dok se veruje da stariji od 65 godina donekle otporni na taj virus.

SZO je prošle sedmice saopštila da je 18.449 ljudi u svetu umrlo od izbijanja epidemije u aprilu 2009. godine, iako je stvarni broj žrtava daleko veći.

Beta

objavljeno: 10/08/2010
Pogledaj vesti o: H1N1

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.