SZO: Moguće neželjene reakcije na vakcinu

Izvor: RTS, 24.Nov.2009, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Moguće neželjene reakcije na vakcinu

Moguća pojava nekih retkih neželjenih reakcija organizma na vakcinu protiv novog gripa, koje nisu mogle da se uoče tokom kliničkih ispitivanja, upozorila Svetska zdravstvena organizacija.

S obzirom na obim aktivnosti vezanih za vakcinaciju stanovništva od aktuelnog virusa gripa A (H1N1), moguća je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pojava nekih retkih neželjenih reakcija organizma na vakcinu koje se nisu mogle uočiti tokom kliničkih ispitivanja, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija, ali i naglasila da su do sada rezultati vakcinacije bili ohrabrujući.

U Srbiji su laboratorijski potvrđena 344 slučaja novog gripa A (H1N1), a na bolničkom lečenju je 507 ljudi sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 19 na respiratoru, saopštio je Institut za javno zdravlje "Batut".

Registrovano je 17 smrtnih ishoda od novog gripa, a poslednji je zabeležen 22. novembra kod pacijenta sa teškom kliničkom slikom gripa koji je bio hospitalizovan na odeljenju Opšte bolnice u Pančevu za intenzivnu negu.

Od 344 laboratorijski potvrđena slučaja novog gripa, 72 se dovode u vezu sa putovanjem.

Prema podacima SZO, često signalizirani sekundarni efekti su upala, crvenilo ili bol na mestu uboda koji obično spontano nestaju vrlo brzo posle vakcinacije.

Registrovani su i manje učestali simptomi kao što su groznica, glavobolja, malaksalost i bolovi u mišićima koji se javljaju ubrzo nakon vakcinacije, ali i spontano nestaju, obično nakon 48 sati od vakcinacije.

Primećene su i razne vrste alergijskih reakcija, ali je njihova učestalost u okviru uobičejenog za vakcine.

Do sada je registrovano i manje od 10 sumnjivih slučajeva polineuropatije zvane Gilijan-Barov sindrom (GBS) kod vakcinisanih osoba što je, kako su pokazali rezultati jednog nedavnog istraživanja, normalna stopa tog oboljenja.

SZO nije dobila nikakvu informaciju o smrtnom ishodu među sumnjivim ili potvrđenim slučajevima GBS-a registrovanim od početka kampanja vakcinacije. Ta organizacija, međutim, preporučuje nastavak aktivne kontrole GBS-a.

Nekoliko smrtnih slučajeva među vakcinisanim osobama je takođe prijavljeno SZO i oni su odmah postali predmet istrage.

Neke istrage još traju, ali rezultati završenih dostavljeni SZO isključuju svaku direktnu vezu između vakcine protiv pandemijskog gripa i smrtnih slučajeva.

SZO procenjuje da je do sada distribuirano oko 80 miliona doza vakcine protiv aktuelne pandemije, a da je vakcinisano oko 65 miliona ljudi, preneli su francuski mediji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.