Poverljiva prepiska SZO o novom gripu pod lupom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2010, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverljiva prepiska SZO o novom gripu pod lupom

ŽENEVA - Ekspertski komitet Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji se bavi istragom o odgovoru tog tela na pandemiju novog gripa tipa A (H1N1), saopštio je danas da želi da vidi poverljivu prepisku između SZO i farmaceutskih kompanija.

Taj komitet traži da mu budu dostavljeni dosijei i prepiska SZO iz perioda pre i posle proglašavanja pandemije novog gripa u junu prošle godine, rekao je novinarima u Ženevi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predsednik komiteta i Medicinskog instituta u Vašingtonu, Harvi Fajnberg.

On je naveo da komitet među traženim dokumentima očekuje da vidi ugovore i pisma razumevanja koje su razmenili SZO i farmaceutske kompanije.

"Neki od ugovora sa farmaceutima koje smo želeli da ispitamo smatrali su se poverljivima", rekao je Fajnberg i dodao da je "ipak, do sada odgovoreno svim zahtevima komiteta".

On je naveo da očekuje da taj komitet završi svoju istragu do sledeće godine, kada će biti i objavljeni njeni rezultati.

Generalna direktorka SZO Margaret Čen, pod pritiskom kritika na račun postupanja SZO u vezi sa pandemijom novog gripa, prošlog meseca osnovala je taj komitet i pozvala njegove članove da sprovedu "verodostojnu i nezavisnu procenu", za koju je obećala da će biti transparentna.

SZO je odbacio tvrdnje da je omogućio farmaceutskim kompanijama povlašćen pristup najvišim državnicima, koji su u okviru svojih zemalja odlučivali o odgovoru na pandemiju.

Vlade širom sveta su potrošile milione dolara za vakcine i lekove protiv novog gripa, kako bi sprečile ozbiljno širenje pandemije, do koga, kako ocenjuje agencija AP, nikada nije došlo.

Među kompanijama koje su ostvarile veliki profit su i švajcarska Grupa Roš (Roće Group), koja je u prošloj godini od prodaje "tamiflua", leka protiv gripa, zaradila oko dve milijarde dolara, kao i britanski GlaksoSmitKlajn (GlaxoSmithKline), koji je prodavao i vakcine i svoj lek "relenca".

SZO je objavio da je u prošloj godini od novog gripa umrlo 18.036 ljudi, što je malo manje nego što godišnje umre od sezonskog gripa.

Čen je na ovonedeljnom sastanku 193 zemlje članice SZO rekla da je svet "nedvosmisleno imao sreće" da novi grip nije bio smrtonosniji.
Pogledaj vesti o: H1N1

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istražni komitet SZO o pandemiji novog gripa

Izvor: EMportal, 20.Maj.2010, 11:18

Ekspertski komitet Svetske zdravstvene organizacije, koji se bavi istragom o odgovoru tog tela na pandemiju novog gripa, saopštio da želi da vidi poverljivu prepisku između SZO-a i farmaceutskih kompanija.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.