Izvor: Vesti-online.com, 23.Sep.2017, 05:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupusijada u Mrčajevcima sve popularnija: Kutlačom prete Guči

U selima oko Čačka, pa nadalje, sve niz Zapadnu Moravu, nema veselja ako se na trpezi ne nađe čuveni svadbarski kupus, a od pre deceniju i po, prema rečima Miluna Tošića (83), nakon jedne kafanske rasprave o tome ko kuva najukusniji kupus u zemljanim loncima, potekla je inicijativa da se pitanje najboljeg kuvara reši organizovanjem Kupusijade.

Kafanska rasprava je pretočena u Kupusijadu koja je ove godine održana po petnaesti put i, prema broju posetilaca, ozbiljno preti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da pomrači i slavu Sabora trubača u Guči.

I ove godine dolinom Zapadne Morave širio se primamljiv miris svadbarskog kupusa, a manifestacija je započela i pre nego što je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović zvanično podigao zastavu Kupusijade i održao besedu u kojoj je najavio bolje dane za poljoprivrednike u Srbiji.

Podizanje zastave bio je znak da se potpale takmičarske vatre ispod velikih zemljanih lonaca i otpočne takmičenje u tri kategorije: celo selo kuva, ekipe i pojedinci i ugostitelji i svi su se u razgovoru za "Vesti" nadali da će im pripasti zlatni, srebrni ili bronzani lonac, što su najviša priznanja Kupusijade.

I, dok su majstori kutlače pripremali specijalitet koji se sastoji od kupusa iz kupusišta pored Morave, nekoliko vrsta suvog i sirovog mesa, slanine, brojnih začina od kojih su neki i kulinarska tajna, posebno prilagođene vatre i mnogo ljubavi, na bini pored takmičarskih štandova i pod brojnim šatrama odvijao se bogat kulturno-umetnički program u kojem je učestvovalo više od 1.000 poznatih pevača, članova folklornih društava, zdravičara, muzičara, pesnika... koji su satima držali pažnju brojnih posetilaca koji su u Mrčajevce došli da probaju čuveni mrčajevački svadbarski kupus, ali i da u varošici Miroslava Ilića i Obena Pjevovića uživaju u pesmi i igri.

U međuvremenu, kada su se kuvarske vatre ugasile, stručni žiri je imao ozbiljan zadatak da oceni iz kojeg je takmičarskog lonca najukusniji svadbarski kupus. Ocenjivali su ukus, miris, boju, ali i aranžiranje takmičarskih uzoraka i na kraju su jednoglasno odlučili da je u kategoriji celo selo kuva najukusnije tradicionalno srpsko jelo pripremila ekipa Predškolske ustanove Moje detinjstvo iz Mrčajevaca. U kategoriji ekipe i pojedinci zlatni lonac je dodeljen udruženju Ribarska Banja, a zlatni lonac u kategoriji ugostitelji uručen je ekipi kafane Kod Srba iz Čačka.

U toku Kupusijade čuvenoj glumici i pevačici Oliveri Katarini koja je pesmama Obrena Pjevovića proslavila Mrčajevce dodeljena plaketa počasnog građanina. Popularna pevačica i glumica se na svoj način, koncertom i besedom, zahvalila na ovom priznanju.

- Imam brojna priznanja za svoj rad, mnoga su i međunarodna, ali ovo mi je priznanje najdraže od svih jer dolazi iz naroda, od mojih ljudi kojima pripadam i koji pripadaju meni - istakla je Olivera Katarina.
Pogledaj vesti o: Guča

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.