U Vršcu još uvek nije kritično zbog gripa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2019, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vršcu još uvek nije kritično zbog gripa

Virus gripa u Srbiji odneo je do sada devet života, a broj obolelih se od proteklog vikenda naglo povećava. U cilju prevencije i kontrole širenja respiratornih infekcija, na svim klinikama Kliničkog centra Srbije, i u pojedinim opštim bolnicama, uvedena je zabrana poseta. U Opštoj bolnici Vršac posete nisu zabranjene ali je smanjen njihov obim, a preduzimaju se i ostale mere prevencije po preporuci Pokrajinskog sekretarijata za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zdravstvo.

Broj obolelih od gripa i u Vršcu je u porastu, ali situacija nije alarmantna. Na svim odeljenjima Opšte bolnice vrši se pojačan monitoring, i primenjuju se sve neophodne i propisane mere. Posete još uvek nisu zabranjene, ali je smanjen dozvoljeni broj posetilaca.

„Sigurno da smo rigorozniji kada je u pitanju intenzivna nega, koronarna jedinica, i tu gledamo da nam situacija bude striktno pod kontrolom, ali za sada to je neko srednji nivo, i pratimo trend rasta obolelih od gripa", kaže direktor Opšte bolnice Vršac dr Jon Omoran.

Da je povećan broj onih koji se javljaju lekarima, potvrđuju i u Domu zdravlja. Među odraslom populacijom - i 3 do 4 puta.

„To su stanja slična gripu, sporadično imamo i grip kao takav, međutim, mnogo više ljudi dolazi zbog infekcija gornjih respiratornih puteva izazvanih virusima", objašnjava načelnica Službe zdravstvene zaštite odraslih, dr Vesna Avejić.

Zbog bolesti je smanjen i broj dece u vrtićima, a u jaslicama čak i prepolovljen, kažu u dečijem dispanzeru.

„Juče smo u školskom dispanzeru imali za jednu smenu, samo pre podne, stotinu obolelih, a u predškolskom dispanzeru je bilo 60-oro po jednom lekaru, znači 120 obolelih. Tako da je to stvarno impresivna brojka", dodaje načelnica Službe zdravstvene zaštite dece, dr Aleksandra Araškov.

I pored toga, mesta panici nema. U Domu zdravlja optimistični su i zbog dobrog odziva vakcinaciji protiv gripa, i poručuju da ne treba strahovati od pojave težih oboljenja i komplikacija, ukoliko se preduzimaju preventivne mere i slede saveti lekara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.