Izvor: RTS, 09.Okt.2020, 08:45

Srbija nabavila "remdesivir", novi lek protiv kovida 19

Pacijentima u Srbiji od ponedeljka biće dostupan novi lek protiv koronavirusa "remdesivir", trenutno ključan u lečenju bolesti.
Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da je Srbija nabavila "remdesivir", novi lek protiv kovida 19, i da od ponedeljka kreće njegova distribucija.

"To je veoma skup lek, koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i uz konzilijarnu odluku", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekla je doktorka.
Prema njenim rečima, lek je prošao sve procedure. 
Zbog epidemije koronavirusa i dok protiv njega ne budemo imali odgovarajuću vakcinu, posebno je važno da sve osetljive grupe prime vakcinu protiv gripa, ali i protiv pneumokoka.
U Srbiju su stigle dodatne količine pneumokokne vakcine, koja je posebno važna za imunizaciju osoba starijih od 65 godina koji borave u ustanovama za smeštaj starih i odraslih lica.
"Stigle su prve količine, 345.000 od ukupno obezbeđenih 500.000. Prve količine vakcine su namenjene prioritetnim grupama koje podležu obaveznoj imunizaciji, a to su trudnice, stariji od 65 godina sa hroničnim oboljenjima, svi zaposleni u gerontološkim centrima i zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa posebnim rizikom", objašnjava doktorka Radojević Škodrić.
Kaže da će nakon prioritetnih grupa vakcine dobiti i svi ostali koji podležu imunizaciji.
"Vakcine će biti besplatne i za one koji podležu obaveznoj imunizaciji i preporučenoj imunizaciji, samo što je prvo dobijaju oni koji podležu obaveznoj", ističe doktorka.
Navodi da je pravilnik napravljen pre pandemije koronavirusa, a da je sada u toku izmena pravilnika po kojem će vakcine besplatno moći da dobiju svi, kao što je i najavljeno.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija nabavila lek remdesivir: Pokazao se efikasnim i u lečenju Trampa od koronavirusa

Izvor: B92, 09.Okt.2020

Pacijentima u Srbiji od ponedeljka će biti dostupan novi lek protiv koronavirusa "remdesivir"...Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da je Srbija nabavila "remdesivir" i da će od ponedeljka početi njegova distribucija..."To je veoma skup...

Nastavak na B92...

Od ponedeljka dostupan novi lek protiv korone REMDESIVIR

Izvor: OkRadio.rs, 09.Okt.2020

Pacijentima u Srbiji od ponedeljka će biti dostupan novi lek protiv korona virusa "remdesivir". Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je RTS da je Srbija nabavila "remdesivir" i da od ponedeljka kreće njegova distribucija.   - To je veoma skup...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.