Povećan broj dece obolele od respiratornih virusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2023, 18:44

Povećan broj dece obolele od respiratornih virusa

U januaru i početkom februara sve je više dece koja izostaju iz vrtića i škole zbog bolesti. Lekari objašnjavaju da je slična situacija gotovo svake zime. Među decom predškolskog i školskog uzrasta trenutno cirkulišu respiratorni virusi slični gripu, grip, kao i kovid, kažu u Domu zdravlja "Novi Sad". Poručuju da je najvažnija – prevencija.

U Domu zdravlja Novi Sad kažu da je broj obolelih povećan, te da jedan lekar u smeni pregleda i više od 40-oro dece. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Međutim, objašnjavaju da to za ovo doba godine nije neobično i očekuju da će broj obolelih početi da opada za nekoliko sedmica. Simptomi su uglavnom kod sve dece slični, tvrde roditelji.

Između virusa gripa i kovida, kod dece, nema značajne razlike u simptomima, kaže doktor Aleksandar Vlahović, te je i lečenje, ukoliko ne dođe do komplikacija, vrlo slično.

“Može da traje čak i od pet do 10 dana, tako da znate, da bih apelovao na roditelje pre svega na strpljenje i da ne žurite odmah kod lekara, zato što ide sa vrlo visokom temperaturom, uobičajeno je, nije ništa čudno, obarati temperature, hidrirati decu, vitaminska ishrana i trebalo bi da sve bude u redu”, saopštio je dr Aleksandar Vlahović, Dom zdravlja Novi Sad.

Doktor Vlahović napominje da je prevencija u vidu zdrave ishrane najvažnija, pogotovo zimi, ali da se toga često pridržavamo tek kada se već razbolimo od virusa.

“Onda počnemo da cedimo enormne količine limuna, narandži, svega, onda počnemo da pazimo šta jedemo, izbacujemo nezdravu hranu, brzu hranu. E to je problem, problem je u tome što je to prevencija, poenta je što bi trebalo svaki dan da pojedemo po neko voće, da deci iscedimo neki sveži sok, a ne da kupujemo kupovne sokove”, dodao je dr Vlahović.

Ukoliko prevencija nije zaštitila vas ili decu od virusa, saveti lekara uvek su dobro došli: snižavanje temperature, dosta tečnosti, mirovanje i uravnotežena ishrana, a ako simptomi potraju duže od tri do četiri dana, potrebno je javiti se lekaru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.