Poljska neće nabavljati vakcine protiv novog gripa

Izvor: Blic, 05.Jan.2010, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska neće nabavljati vakcine protiv novog gripa

Poljska neće iskoristiti masovnu rasprodaju vakcina protiv novog gripa, kojih sada pokušavaju da se oslobode neke evropske zemlje pošto su nabavile velike količine, anjihovi gradjani nisu pokazali volju da se vakcinišu.

Fijasko akcije vakcinacije protiv gripa koji izaziva virus tipa A H1N1 priznala je Francuska koja je nabavila 94 miliona vakcina. Na taj način je svega pet miliona Francuza pristalo da se zaštiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od novog gripa.

Višak vakcina prodaju Nemačka i Holandija, a sličan korak razmatraju i Sspanija i Velika Britanija. Poljska koja jedina u Evropskoj uniji koja nije nabavila vakcine za svoje gradjane nema nameru da tu priliku iskoristi, kazao je za današnji Djenjik portparol Ministarstva zdravlja Pjotr Olehno.

"Ne nameravamo da kupujemo te vakcine od drugih država", rekao je Olehno, a ministarstvo je potvrdilo da više ne pregovara o nabavci ni sa farmaceutskim kompanijama.

Proizvodjači vakcina nisu hteli da popuste i da prihvate da oni snose odgovrnost za neželjene efekte svoje vakcine, kao što to čine kod svih drugih lekova, a ne država koja ih nabavlja.

Poljska ministarka zdravlja Eva Kopač uprkos tome što je čak ombudsman Januš Kohanovski podneo protiv nje krivičnu prijavu da je ugrozila zdravlje Poljaka jer nije nabavila vakcine, postavila je proizvodjačima ultimatum: da oni preuzmu odgovornost i puste vakcine u slobodnu prodaju, što nijedan od pet proizvodjača sa kojima se pregovaralo nije hteo da učini.

U Poljskoj drastično opada broj obolelih od novog i sezonskog gripa. Prema najnovijim podacima Nacionalnog instituta zdravlja, tokom poslednje sedmice decembra od raznih formi gripa bolovalo je 23.427 Poljaka, dok je u novembru, kada je epidemija kulminirala, bilo i preko 134.000 obolelih nedeljno.

Prošle sedmice u Poljskoj je od novog gripa umrlo 17 ljudi, uglavnom pacijenata sa hroničnim oboljenjima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljska bez vakcina protiv gripa

Izvor: B92, 05.Jan.2010

Varšava -- Poljska neće iskoristiti rasprodaju vakcina, koje žele da prodaju evropske zemlje, pošto su nabavile velike količine, a njihovi građani neće da se vakcinišu...Vakcinacija protiv gripa naišla je na slab odziv građana u Francuskoj, koja je nabavila 94 miliona vakcina, a svega pet miliona...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.