PTIČJI GRIP NA FARMI ĆURKI: Nova pošast na korak do Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Nov.2020, 12:44

PTIČJI GRIP NA FARMI ĆURKI: Nova pošast na korak do Srbije

Hrvatska je prijavila zarazu na farmi tovnih ćurki

Na farmi tovnih ćurki na području Koprivničko-križevačke županije u Hrvatskoj juče je utvrđena influenca ptica (podtipa H5N8).

Daljnje laboratorijske pretrage koje će utvrditi u koju grupu patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni virus) su u toku, saopšteno je iz te hrvatske županije.

Nadalje navode kako nađeni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zarazu kod ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal.

- Odmah po postavljanju sumnje preduzete svu sve mere kako bi se sprečilo širenje virusa na druge farme i sprečili kontakti za zaraženom farmom. Farma je stavljena pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i trenutno se provode radnje u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za određivanje daljnjih mera na samoj farmi kao i na području Republike Hrvatske - saopšteno je.

S obzirom na situaciju po pitanju influence ptica u evropskim zemljama i dodatne informacije pretpostavka je da se radi o visoko patogenoj influenci ptica, od 1. januara do 18. novembra ove godine potvrđeni su slučajevi visoko patogene influence ptica (VPIP) u uzgojima peradi pretežno uzrokovane virusom podtipa H5N8 u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Nemačkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Ukrajini, Holandiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj i Francuskoj.

Tokom 2020. visoko patogena influenca ptica je potvrđena u divljih ptica u 7 država članica EU: Poljskoj, Nemačkoj, Holandiji, Irskoj, Danskoj, Belgiji i u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Nemačkoj je u divljih ptica identifikovan je podtip H5N5, a u Holandiji podtip H5N1.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.