Obolela od novog gripa na aparatima za disanje

Izvor: Politika, 09.Okt.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obolela od novog gripa na aparatima za disanje

Načelnik Infektivne klinike KC Kragujevac Zoran Todorović kaže da kod pacijentkinje ima znakova poboljšanja, ali da joj je život i dalje ugrožen

Kragujevac – Zdravstveno stanje pacijentkinje iz Kraljeva je nešto bolje, ali je njen život i dalje ugrožen, izjavio je za „Politiku” načelnik odeljenja Infektivne klinike Kliničkog centra Kragujevac profesor dr Zoran Todorović.

– Zdravstveno stanje pacijentkinje je nešto bolje, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je i dalje izuzetno teško. Zbog ozbiljnih problema s respiratornim funkcijama, ona je priključena na aparate za veštačko disanje. Dobija i specifičnu antivirusnu terapiju. Očekujem da će lečenje dati rezultat, ali kakav će ishod biti, to niko ne može da kaže, pa ni ja – kaže dr Todorović.

Načelnik Infektivne klinike objašnjava da je pacijentkinja iz Kraljeva primljena u kragujevački Klinički centar sa „teškim oblikom komplikacija koje izaziva virus A H1N1” i dodaje da je „u ovom trenutku neodgovorno davati bilo kakve prognoze”.

Pacijentkinja se nalazi u karantinu, a na odeljenju Infektivne klinike KC Kragujevac preduzete su sve mere bezbednosti radi zaštite osoblja.

– Na odeljenju smo uveli novi režim ulaska i izlaska, a zaštitna odela i rukavice podeljeni su svim zaposlenima – rekao je dr Todorović i naveo da u ovom trenutku ne postoje konkretni razlozi za dolazak specijalne lekarske ekipe iz Beograda.

Prema njegovim rečima, kragujevački Klinički centar je jedan od četiri centra u zemlji koji su osposobljeni za lečenje teških zaraznih infekcija. Kragujevčane nije uhvatila panika zbog novog gripa i život u gradu se odvija uobičajeno. Ipak, u školama su preduzete sve preventivne mere.

– Na zajedničkom sastanku kojem su prisustvovali i stručnjaci za suzbijanje zaraza, direktorima škola je predočeno šta sve mora da se preduzme u ovakvim situacijama. Uvedene su preventivne higijenske mere i one se poštuju – izjavio je za „Politiku” član Gradskog veća za obrazovanje Dragoslav Milošević.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Kragujevac dr Nebojša Ranković kaže da je ta ustanova, u skladu sa akcionim planom, obavila svoj deo posla na uzorkovanju i identifikaciji virusa novog gripa.

– Svaka zdravstvena ustanova ima pripremljen akcioni plan za ovakve situacije, a naše je bilo da uzorkujemo i u saradnji sa Institutom „Torlak” identifikujemo virus. To smo uradili u roku od 24 sata – izjavio je Ranković.

Brane Kartalović

[objavljeno: 10/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.