Novi kontigent vakcina u novosadskim domovima zdravlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2019, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi kontigent vakcina u novosadskim domovima zdravlja

Sredinom oktobra u novosadski Dom zdravlja, stiglo je 14.600 doza vakcine protiv gripa, kojih je u međuvremenu nestalo. Istražili smo koji je razlog nestašice, kad stiže nova tura i kome se posebno preporučuje vakcinacija.

Iako lekari godinama apeluju na to da je vakcina najbolja prevencija protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gripa, Novosađani umesto kod lekara, kako kažu, zaštitu od prehlade pronalaze u vitaminima iz prirode i kućne apoteke.

"Nisam se vakcinisala nikako, to samo sa čajevima, sa limunom, C vitaminom i tako prirodnim stvarima. Mislim da je to korisno zbog ovih prehlada što dolaze, mislim da bi trebalo svako da se vakciniše i preporučeno, ja ću se isto uskoro vakcinisati", ističu građani.

U Domu zdravlja kažu da se svest građana o vakcinisanju ipak poboljšala u odnosu na prethodne godine, što je ujedno i uzrok brze nestašice 14.600 doza vakcina. Nova količina vakcina trebalo bi da stignе danas u Dom zdravlja Liman, Rumenačku, Novo naselje i Zmaj Ognjena Vuka.

"To su male dopune od Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji nam preraspodeljuje doze iz manjih Domova zdravlja ili iz sopstvenih zaliha, tako da ja se nadam da će neka veća isporuka, ako bude na nivou države, doći i u Dom zdravlja Novi Sad", kaže Dragana Kostadinović, koordinatorka za imunizaciju.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa, naročito se savetuje trudnicama i hroničnim bolesnicima starosti od šest meseci pa nadalje.

Sve koji nemaju neku hroničnu bolest, izabrani lekar može uputiti u privatnu apoteku, gde mogu kupiti vakcinu, koja će za njihove potrebe, stići u Dom zdravlja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.