Izvor: B92, 22.Avg.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljeno ubrzano širenje gripa

Beograd -- Širenje novog gripa u svetu će se narednih meseci ubrzati u ugroziti sve više ljudi, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Direktor za zapadni Pacifik Šin Jang Su upozorava da će se broj obolelih od novog gripa u većini zemalja tokom narednih meseci udvostručiti na svakih nekoliko dana, dok se ne dostigne vrhunac širenja zaraze.

"Izgledaće kao eksplozivni porast broja obolelih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sugurno će biti više smrtnih slučajeva", rekao je Šin i zatražio od zdravstvenih vlasti da se bolje organizuju kako bi na vreme informisale građane i preduzele sve nužne mere za zaštitu od zaraze, posebno rizičnih grupa.

Kon: Ne očekujemo zatvaranje škola

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se ne očekuje zatvaranje škola zbog obolevanja od novog gripa i upozorio da je najvažnije da se ostane kod kuće tokom bolesti.

Kon je agenciji Beta rekao da je za pravovremeno reagovanje najvažnije da se prati izostajanje đaka iz škola i zaposlenih sa radnih mesta zbog obolevanja.

"Imajući u vidu sadašnju situaciju u Srbiji, ne očekujem da će škole biti zatvarane u septembru, ali se mora uspostaviti sistem za praćenje oboljevanja od novog gripa”, kazao je Kon, koji je i predsednik Posebne radne grupe Ministarstva zdravlja za implementaciju plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa.

I ministar prosvete Žarko Obradović kaže da će školska godina početi na vreme.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SZO preporučuje obazriviju primenu tamiflua

Izvor: NaDlanu.com, 21.Avg.2009, 17:10

LONDON, 21. avgusta 2009. (Beta-AP) - Zdravim ljudima koji se zaraze virusom novog gripa nije potrebno prepisivati antivirusne lekove kao što je tamiflu, ali je to potrebno deci, starima i trudnicama, saopštila je u petak Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u novoj preporuci lekarima. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Obazrivo sa lekom “tamiflu”?

Izvor: Deutsche Welle, 22.Avg.2009

Širenje novog gripa u svetu će se narednih meseci ubrzavati i ugrožavati sve više ljudi, za šta se vlasti moraju pripremati brže nego do sada, saopštila i upozorila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Nastavak na Deutsche Welle...

Predviđa se brzo širenje novog gripa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2009

ŽENEVA - Širenje novog gripa u svetu će se narednih meseci ubrzati u ugroziti sve veći broj ljudi, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), a preneo danas nemački Radio "Dojče vele"...Direktor SZO za zapadni Pacifik Šin Jang Su upozorava da će se broj obolelih od novog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.