Ministarstvo zdravlja bez komentara dok traje istraga

Izvor: Politika, 20.Jun.2011, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo zdravlja bez komentara dok traje istraga

BEOGRAD – Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da će nadležni državni organi dobiti svu neophodnu pomoć i podršku u vezi sa istragom o tome da li je bilo zloupotreba prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa A (H 1 N1).

Kako je Tanjugu rečeno u tom ministarstvu, dok god se istraga ne završi i tužilaštvo ne donese odluku da li ima elemenata za pokretanje krivičnog postupka Ministarstvo zdravlja neće istupati sa izjavama i komentarima ovim povodom.

Direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZ ZO) Aleksandar Vuksanović kazao je da ne može da komentariše nabavku vakcina protiv gripa A (H1N1), s obzirom da u to vreme nije bio na mestu direktora te ustanove.

„U svakom slučaju, mislim da sve što se smatra spornim treba i da se ispita, i da se ukoliko postoje nepravilnosti utvrdi ko je za njih odgovoran”, kazao je Vuksanović Tanjugu.

On je podsetio da je u cilju zaštite stanovništva od epidemije gripa, Vlada Srbije, zaključkom od 2. novembra 2009. godine, obavezala RZ ZO da po hitnom postuku nabavi tri miliona doza vakcina protiv gripa A (H1N1) posle čega je sproveden postupak javne nabavke u skladu sa zakonom.

Prema Vuksanovićevim rečima, Vlada Srbije usvojila je informaciju o postupku javne nabavke sprovedene po prethodnom zaključku i dala preporuku zavodu da zaključi ugovor.

S obzirom da je zastupnik proizvođača „Novartis” dostavio najpovoljniju ponudu, RZ ZO je pristupio zaključivanju ugovora o hitnoj nabavci vakcina, podsetio je Vuksanović.

On je dodao da je Vlada Srbije 12. januara prošle godine donela zaključak kojim preporučuje RZ ZO da obustavi dalju nabavku, a 4. februara je donela zaključak kojim preporucuje da raskine ugovor o nabavci.

Vuksanović je kazao da je RZZO u svemu postupao po zaključku Vlade Srbije

Govoriti protiv vakcije je greh.

Epidemiolog Predrag Kon, koji je bio predsednik Radne grupe za praćenje pandemije, kazao je Tanjugu da je nabavka vakcine samo deseti deo troškova u odnosu na ostale troškove pandemije.

On je dodao da je analiza svih troškova koju je Radna grupa predstavila pre godinu dana pokazala da troškovi pandemije iznose 70 miliona evra, a da je utrošak za vakcinu iznosio šest miliona evra.

Takođe je naveo da je sve što zna o tome rekao organima koji rade na tom slučaju.

On je Tanjugu kazao da nema ništa sa nabavkom vakcina jer je taj posao radila država i dodao da bi u narednom periodu trebalo da se ispita i rasvetli sve što ima veze sa štetom koja je nastala tokom pandemije novog gripa A (H1 N1).

Kon je istakao da je velika šteta nastala i zbog toga što je oko 600.000 doza ostalo neiskorišćeno i što se odustalo od plana vakcinacije, koja je, kako je kazao bila jedina zaštita od pandemije.

Prema njegovim rečima, trebalo bi ispitati da li se od vakcinacije odustalo samo iz finansijskih ili i iz drugih razloga.

Kon je naveo da je Ministarstvu zdravlja, Zdravstvenom savetu, Lekarskoj komori Srbije i Srpskom lekarskom društvu uputio pismo u kojem je zatražio da etički odbori počnu raspravu o tome jer je, kako je kazao, osim finansijskih, zloupotreba bilo i u oblasti politike.

On je podsetio da je tada bilo onih koji su govorili protiv vakcinacije i savetovali stanovništvu da se ne vakciniše.

„Govoriti protiv vakcine je težak greh, a to zaslužuje etičku i javnu raspravu”, kazao je Kon navodeći da priča o pandemiji nije završena ako postoje zloupotrebe i ukoliko se činjenica da je bilo pandemije „zavlači pod tepih”.

Rok važenja vakcina koje su nabavljene od farmaceutske kuće „Novarstis” istekao je 1. novembra 2010. godine, a nadležni u Institutu za virusologiju i imunologiju „Torlak” kažu da ih besplatno i bezbedno skladište u sistemu hladnog lanca dok Ministarstvo zdravlja ne donese odluku o njihovom uništenju.

Tadašni ministar zdravlja Tomica Milosavljević kazao je da će se neiskorišćene doze tretirati „kao i svaki drugi neupotrebljen lek ili vakcina, odnosno kao farmaceutski otpad kome je istekao rok važenja”.

Portparol Instituta „Torlak” Sandra Čerin kazala je Tanjugu da da se na tom institutu u sistemu hladnog lanca nalazi 638.000 doza kojima je istekao rok.

Ona je navela da se čekaju instrukcije Ministarstva zdravlja o tome gde će se uništvati, budući da, zbog stupanja na snagu Pravilnika o upravljanju medicinskim otpadom krajem prošle godine, to neće moći da se učini nigde u Srbiji, pa ni u Institutu „Torlak” već u specijalnim spalionicama u drugim zemljama gde se farmaceutski otpad tretira na visokim temperaturama.

Iako je reč o izuzetno malim količinama, te vakcine sadrže živu i tretiraju se kao opasan otpad i mogu se uništiti isključivo u specijalnim spalionicama kojih ima u nekim razvijenim zemljama Evrope.

Ona je kazala da su procene da uništvanje po kilogramu košta od dva do četiri evra u inostranstvu, a da su vakcine uskladištene na „Torlaku” teške oko tonu.

Ponuda Torlaka nepotpuna

Prvi registrovani slučaj oboljevanja od novog gripa u Srbiji zabeležen je sredinom jula 2009. godine, a epidemija virusa H1 N1 proglašena je 11. novembra te godine.

Srbija je tada od farmaceutske kuće „Novartis” kupila 857.000 doza vakcine protiv H1N1 po ceni od 799 dinara čiji je rok važenja istekao početkom novembra 2010. godine.

Farmaceutsku kuću „Novartis” zastupala je „Jugohemija” koja je, kako je saopšteno pri otvaranju tendera, jedina priložila kompletnu dokumentaciju, a koja je ponudila vakcinu protiv virusa H1N1 po ceni od 799 dinara po dozi, što je u tom trenutku iznosilo osam evra. Vakcine koje će biti uništene, dakle, vrede više od pet milona evra. Poziv za učešće na tenderu bio je upućen i farmaceutskim kućama „Glakso Smit Klajn”, „Bakster” i „Sanofi Paster”.

Republičkom zavodu su do otvaranja tendera poslate tri ponude, kao i zvaničan odgovor proizvođača „Glakso Smit Klajn” da nisu u mogućnosti da dostave ponudu.

Proizvođači „Bakster” i „Novartis” dostavili su ponude preko svojih zastupnika sa kojima imaju potpisan ugovor, a Institut za imunologiju i virusologiju „Torlak” se pojavio kao zastupnik jedne kompanije iz Makedonije, koja je dobavljač vakcine kineskog proizvođača.

Međutim, ponuda „Torlaka” bila je nepotpuna jer, između ostalog, nije dostavljen dokaz da su ovlašćeni zastupnici kineskog proizvođača, potvrda da je vakcina registrovana u Evropskoj agenciji za lekove, kao i garanciju o ispunjenju rokova isporuke i zato je njihova ponuda odbijena.

Nakon otvaranja ponude zastupnika kompanije „Bakster” utvrđeno je da je ponuđač u mogućnosti da u kraćem vremenskom periodu isporuči veoma male količine vakcina.

S obzirom na to da je zastupnik proizvođača „Novartis” jedini ponudio da u najkraćem roku, već tokom 2009. godine isporuči ispravnu i registrovanu vakcinu, kako je tada rečeno, RZ ZO je pristupio zaključivanju ugovora o hitnoj nabavci vakcina protiv gripa A (H1N1), po ceni od 799 dinara po dozi.

Bivši ministar zdravlja prof. dr Tomica Milosavljević rekao je Tanjugu da je sve odluke u vezi sa pandemijom A H1 N1 donosila Vlada Srbije koja je razmatrala i usvajala izveštaje o postupanju, nabavkama lekova, opreme, potrošnog materijala i vakcina.

On je dodao da su sve odluke Vlade Srbije dostupne javnosti kao i da se Izveštaj o pandemiji A H1 N1 nalazi na veb-sajtu Ministartva zdravlja.

Tanjug

objavljeno: 20.06.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.