Manjak jedinica krvi, veća potreba za A i 0 grupama

Izvor: RTS, 17.Okt.2019, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjak jedinica krvi, veća potreba za "A" i "0" grupama

Počela je sezona prehlada, virusnih i respiratornih infekcija i stomačnih virusa. Povećanje broja obolelih sa simptomima sličnim gripu znači i smanjenje davalaca krvi. Iz Instituta za transfuziju krvi apeluju da, ako ste zdravi, donirate krv, jer tako pomažete u spasavanju života.
Za oktobar će sve potrebe klinika biti podmirene, ali u ovom periodu se inače stvaraju rezerve za decembar, istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je dr Olivera Savić iz Instituta za transfuziju krvi.

"Smatramo da bi moglo više građana da se odazove", rekla je dr Savić.
Prema njenim rečima, da bi se svi programi (operacije, transplantacije) obavili i da bi sve bilo kako treba, potrebno je između 350 i 400 jedinica dnevno.
Trenutno su veće potrebe za "A" i "0" krvnim grupama.
Vozila Instituta danas će biti u Čačku, Šapcu, Obrenovcu, Mladenovcu, na Čukarici i Savskom vencu.
U odnosu na isti period prošle godine, postoji manjak od 10 odsto u zalihama.
Da bi se naglasio značaj davanja krvi, Savićeva je navela primer da se za operaciju kuka utroše tri jedinice krvi, dok je za transplantaciju organa potrebno od tri do 15 jedinica.
Krv može da donira svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina.
Na osnovu Zakona o radu, dan kada se daje krv i naredni dan su slobodni za davaoce krvi, a poslodavci izlaze u susret, kaže dr Savić.
Institut za transfuziju krvi radi svakog radnog dana od sedam do 19 časova.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.