Kovilj: Upozorenje na pojavu ptičijeg gripa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2016, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovilj: Upozorenje na pojavu ptičijeg gripa

Koviljsko-petrovaradinski rit, zbog obilja hrane i dobrih uslova od uznemiravanja, jedan je od najpoznatijih staništa živog sveta u našoj zemlji, naročito divljih ptica, a jato labudova koji ovde zimuje svake godine, može brojati i do 400 jedinki. U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode ističu da je pojava ptičjeg gripa, s obzirom na migracije ptica, bio očekivan razvoj događaja i da se preduzimaju sve neophodne mere, jer Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << raspolaže adekvatnim resursima kako bi sprečila širenje bolesti i izvršila efikasno suzbijanje.

"Najvažnije u ovom trenutku jeste da divlje ptice ostaju tamo gde jesu, da se njihova jata ne razbijaju, da se ne prisiljavaju da traže nove lokacije, da se u tom smislu smanji mogućnast njihove migracije koja je na neki način preisilna. Ptica vodenih staništa u ovom periodu u ovom trenutku u Vojvodini ima oko 200 hiljada, kako se zima primiče njih će biti i nešto više", Marko Tucakov, veli ornitolog pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode.

Apel nadležnih upućen je svim vlasnicima živine, bez obzira na to da li imaju farme ili živinu gaje za svoje potrebe, da se drže propisanih mera, i da živinu obavezno drže u zatvorenom prostoru. Ukoliko pak primete da se životinje ponašaju neuobičajeno, treba odmah da obaveste svog veterinara ili da to jave mesnoj zajednici.

"Apelujemo na sve držaoce živine da svoju živinu drže u zatvorenom prostoru kako ne bi dolazili u kontakt sa divljim pticama. S obzirom da je u koviljskom ritu pronađeno šest uginulih labudova i kod njih je lokalizovana influenca," kaže Milan Novaković, načelnik Južnobačkog upravnog okruga

U skladu sa praksom iz prethodnih godina tokom perioda preleta divljih ptica formirani su nacionalni i regionalni centri za praćenje situacije i sprečavanje širenja ptičjeg gripa sa divljih i migratornih ptica na domaću živinu. Međutim, labudovi nisu jedini koji mogu biti nosioci tog virusa, upozoravaju stručnjaci.

"Smatra se da su sve ptice vodenih staništa, a to su patke, guske, labudiovi, gnjurci, čaplje, vektori ovog virusa, rezervoari ovog virusa, tako da nisu samo labudovi oni koji mogu da prenose, nego je reč o velikom broju vrsta", ističe Tucakov.

"Ukoliko dođe do neželjenih efekata da se neka jata domaće živine moraju uništiti, ta će šteta biti nadoknađena iz budžeta republike Srbije", dodaje Novaković.

Kako bi se za divlje ptice u ovom trenutku obezbedio mir, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode zatražio je privremenu zabranu lova na šest vrsta ptica vodenih staništa, koje se kod nas love do 28. februara. Veterinarske ekipe obilaze teren i vrše zdravstveni nadzor živine u celom području kao i edukaciju vlasnika. Veterinarska inspekcija, će pored tih mera, sprovoditi i kontrolu prometa živine, ptica, priplodnih jaja, proizvoda poreklom od živine i ptica, i druge u skladu sa propisima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

LABUDOVI ZARAŽENI VIRUSOM: Doleteo ptičji grip!

Izvor: Večernje novosti, 06.Dec.2016, 09:37

U Vojvodini pronađeno šest labudova zaraženih virusom H5N8. Uginulo 15 jedinki. Pojačan nadzor domaće živine Labudovi pronađeni mrtvi na lokalitetu Tikvara - Šlajz u Specijalnom rezervatu prirode “Koviljsko-petrovaradinski rit” uginuli su zbog ptičjeg gripa. To je ustanovljeno...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.