Izvor: Nezavisne Novine, 22.Feb.2018, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri osobe umrle od gripa za nekoliko dana

TUZLA - Četiri osobe umrle su od gripa u zadnjih nekoliko dana u klinikama UKC Tuzla, od kojih jedna od virusa H1N1.

Zdravstvena situacija u TK ocijenjena je kao nesigurna, saopšteno je na pres-konferenciji Zavoda za javno zdravstvo TK.

Preminule osobe dolaze iz različitih opština i imale su hronična oboljenja, a virus gripa je pogoršao stanje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Trenutno je na liječenju u tuzlanskoj bolnici na Infektivnom odjeljenju oko 15 pacijenata, dok je kod njih tri izolovan virus H1N1.

Mlađa pacijentica iz Banovića prva je ovogodišnja žrtva virusa H1N1 na području Tuzlanskog kantona, koja je prije dva dana preminula na Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli.

"Sa potvrđenim virusom H1N1 je mlađa ženska osoba, koja je prvi smrtni slučaj od ove gripe. Osoba je imala, pored ovog oboljenja, i osnovno oboljenje koje je u komorbitetu bilo s ovim smrtonosnim virusom", rekao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Ljekari su pozvali pacijente da im se obrate ako osjete bolove u prsima, ubrzano ili otežano disanje, nedostatak zraka, intenzivnu glavobolju ili povraćanje.

"Trenutno je takva situacija da ima bolesnika u Zavodu za anesteziologiju, jutros ih je bilo šest na mašini za vještačko disanje. Ti bolesnici su životno ugroženi, ali gledajući izvještaje iz regije sa puno više smrtnih slučajeva i više oboljelih, mi se nadamo da će kod nas ostati ista situacija", kazao je Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC.

Grip nije nova bolest, ali se iznova pojavljuje u drugačijim oblicima. Za razliku od prehlade, bolest počinje naglo, iz punog zdravlja, sa visokom temperaturom, jakom glavoboljom i bolovima u cijelom tijelu. Broj oboljelih nije povećan, za razliku od prošle godine.

"Mi ne bilježimo porast u ovoj sezoni u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine smo imali oko 19.000 slučajeva, ove godine 18.400. Ne bilježimo ni dobnu razliku, da nam djeca više obolijevaju. Uglavnom se radi o respiratornim simptomima i simptomima sličnim gripi", pojasnila je Majda Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Od novembra do danas distribuirano je i primijenjeno 5.600 doza cjepiva.

Ambulante u TK pune su pacijenata koji dalje šire virus, upozoreno je na pres-konferenciji.

Redukcija okupljanja na javnim mjestima, zadržavanje djece sa simptomima prehlade kod kuće i lična higijena samo su neke od preporuka.

Univerzitetsko-klinički centar Tuzla odavno je reducirao posjete pacijentima, a smanjen je i broj operativnih zahvata na Hirurgiji kako bi respiratori bili dostupni teže oboljelim pacijentima od gripe.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.