Stradao radeći na crno praktično pod prozorom Vlade Srbije

Izvor: N1 televizija, 30.Avg.2018, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stradao radeći na crno praktično pod prozorom Vlade Srbije

Dan nakon tragedije na gradilištu u centru Beograda, nema novih detalja o istrazi uzroka obrušavanja zida kad je poginuo jedan radnik. Ipak, sindikati upozoravaju da je rad na crno rasprostranjen u građevini.

Nema novih zvaničnih informacija u vezi sa jučerašnjom tragedijom koja se desila na gradilištu na mestu bivše ambasade SAD u Ulici kneza Miloša u Beogradu, kada je nastradao jedan radnik na koga se obrušio zid.

Nešto više detalja o samoj tragediji >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << donose dnevni listovi. Dnevni list “Danas” piše da je nastradali radnik zapravo pokušao rukama da zadrži zid koji je krenuo da se obrušava, nakon čega se tragedija i dogodila.

Inače, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić juče je, neposredno nakon nesreće, rekao da će grad da sprovede vanrednu kontrolu i nadzor na svim gradilištima u Beogradu. Rekao je da investitor na gradilištu u Kneza Miloša, samo nekoliko desetina metara udaljenom od sedišta Vlade Srbije, ima sve potrebne dozvole.

Samo nekoliko sati kasnije, međutim, ustanovljeno je da je tragično preminuli radnik zapravo radio za firmu koja je bila angažovana kao podizvođač i da nije imao ugovor o radu, odnosno da je radio na crno.

Saša Torlaković iz Sindikata radnika građevinarstva kaže da to nije neubičajeno za srpske građevince i da se često dešava da oni budu angažovani na taj način, ali da se boje da prijave poslodavce koji njih ne žele da prijave i koji ih upošljavaju na crno.

“Kako će raditi ponovo? Ako on to obelodani, kako će on sutra otići na to gradilište, kako će bilo gde naći posao ako ga bije takav glas da je prijavio vlasnika. Strah je njegov zbog 2.000 dinara. Osnovni strah u Srbiji, primarni strah svakog radnika je strah od gubitka posla. Osnovni strah onih koji negde rade. Svaka pretnja, svaka ucena prema čoveku, na bilo koji način, svejedno da li je u građevinarstvu ili u nekoj drugoj branši, podrazumeva da on mora da ćuti i radi za to što mu se da”, objasnio je on.

Na gradilištu je danas prisutno nekoliko radnika, ali nema uobičajenih građevinskih akrivnosti.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužilaštvo i policija ispituju propuste na gradilištu

Izvor: RTS, 30.Avg.2018

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu dalo je nalog policiji i građevinskoj inspekciji da utvrde uzroke i propuste u slučaju pogibije jednog radnika na gradilištu u Kneza Miloša gde je nekada bila zgrada američke ambasade. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.