Kako će izgledati stambeni blokovi budućnosti

Izvor: YU-Build.rs, 18.Nov.2015, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako će izgledati stambeni blokovi budućnosti

Kako sela izgledaju u svetu gde većina ljudi živi u gradovima? Da li komšijske zajednice mogu da postoje u megalopolisima budućnosti? Inženjeri „Interlejsa“, neobičnog stambenog kompleksa koji je proglašen Zgradom godine, misle do je to moguće.



„Interlejs“ (Interlace – Isprepletan) je stambeni kompleks u Singapuru koji je dizajnirao Ole Širen, nemački arhitekta koji je proveo godine u dizajnerskom birou OMA, koji je osmislio pekinško >> Pročitaj celu vest na sajtu YU-Build.rs << sedište Si-Si-Ti-Vija.

Danas je na Svetskom arhitektonskom festivalu proglašen za Zgradu godine. Inženjeri su pohvalili pokušaj nemačkog kolege da napravi visoku, zgusnutu zgradu u kojoj zdrave zajednice mogu da se razvijaju.

Ideja za takav dizajn zapravo je veoma pažljivo osmišljena i zahteva malo pozadinske priče. U 20. veku mnogi gradovi su pokušali da prebrode problem prenaseljavanja i manjka stambenog prostora podižući visoke blokove na širokim otvorenim prostorima.

Problem sa tom idejom je prost – u takvim visokim zgradama zapravo ne postoji javna površina. Prostor je potrošen na pojedinačne stanove, hodnike, liftove, a jedine zelene površine su u njihovom podnožju i često nisu bezbedni, loše održavani i nisu prijatni za duže zadržavanje.

Takvi stambeni blokovi ne omogućavaju zajednicama da se zdravo razvijaju. Njihovi stanari nemaju osećaj pripadnosti, blokovi izgledaju isto i monotono, a u njima su odstranjeni prostori gde su se međuljudski odnosi razvijali, poput staza, dvorišta i parkova. Ipak, veliki blokovi potrebni su kako bi se obezbedilo dovoljno stambenog prostora za rastuće stanovništvo gradova.

Inženjer Širen objašnjava dijagramom kako je rešio tu dilemu i prebrodio problem današnjih nehumanih i monotonih stambenih blokova.

U njegovim rukama veliki tornjevi su postali kao lego kocke koje je položio vodoravno i poređao jedne na druge pod drugačijim uglovima i stvorio jedinstvenu šemu 31 bloka različite visina između kojih je smešteno osam prostranih dvorišta.

Svako dvorište je drugačije. Neka imaju javne vrtove, druga bazene i jezerca, a u njihovim podnožjima mogu da se pronađu prostorije za čitanje, pozorišta i staze za šetanje ljubimaca.

Vertikalna izolacija je pretvorena u horizontalnu povezanost, čime je omogućen razvoj zdrave zajednice u današnjem društvu“, objašnjava se u originalnoj zamisli projekta.

Staze koje vode do određenog ulaska ne prate prosto najkraću rutu od ulice već krivudaju i stanari na putu do kuće prolaze pored bašta za sedenje, prostora za roštiljanje ili delova za vežbanje, gde mogu da sretnu komšije i popričaju sa njima.

 Izvor: RTS

Nastavak na YU-Build.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta YU-Build.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta YU-Build.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.