Izgradnja rafinerije u Smederevu važna za državu

Izvor: S media, 20.Avg.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja rafinerije u Smederevu važna za državu

Izgradnja moderne rafinerije nafte u Smederevu veoma je važna za Srbiju, izjavio je ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić i istakao da je taj grad mudro postupio kada je odlučio da nastavi proceduru za izdavanje dozvola za taj projekat.

"Slab odziv gradjana na referendumu (održanom 8. avgusta) razumeo sam kao veliki poraz i neuspeh opozicionih partija, koje su pokušale da grade svoju lokalnu politiku na jednoj temi koju apsolutno ne razumeju, a to >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je tema zaštite životne sredine", rekao je Dulić.

On je kazao da se protivi stavovima na osnovu kojih se pokušava pokazati lažna briga za gradjane, tako što će ih neko plašiti postrojenjima koja se po Srbiji grade.

"To nije situacija samo u Smederevu, u gotovo svakom gradu u koji dolazi neka fabrika uvek se javi neka politička stranka koja pokaže neku preteranu brigu za životnu sredinu", istakao je ministar.

To se tako radi, prema rečima Dulića, a da se gradjani ne upozoravaju na ono što dnevno zagadjuje životnu sredinu, kao što je, na primer, pitanje deponija.

"Gde god mi kao ministarstvo krenemo da otvorimo neko postrojenje u kome će se opasan otpad prikupljati, pakovati i potom nositi na dalji tretman, uvek se jave neke lokalne strane koje kažu: Vi hoćete da nas otrujete", naveo je Dulić.

Prema našem zakonu i po svim državnim aktima niko ne može u Srbiju da dodje i otvori pogon koji nije izgradjen po najmodernijim standardima, a nije moguće ni preseliti staro postrojenje iz neke druge države u Srbiju.

"Smederevci mogu da budu mirni, jer fabrika koja se bude gradila biće istog intenziteta, u smislu uticaja na životnu sredinu i produkata koje ispušta u životnu sredinu, kao što je bilo koja druga moderna rafinerija danas u Evropi", naglasio je ministar.

On je kazao da ima gradova koji priželjkuju da, ukoliko Smederevo odustane, dobiju tu investiciju.

"Gradonačelnik Beograda Dragan Djilas je rekao da, ukoliko Smederevo ne želi, Beograd ima lokacije na kojima može da se izgradi rafinerija, kao i da Beograd ima potrebe za tim", naveo je Dulić.

On je dodao da to isto važi i za Novi Sad i Suboticu, jer svaki od tih gradova shvata da bi rafinerija u njihovoj blizini značila ne samo nova radna mesta već i potencijal za dalji razvoj.

Sve procedure koje su u toku uglavnom su, prema Dulićevim rečima, u vezi sa prostornim planom i urbanističkim planiranjem.

"Grad Smederevo još uvek nije ušao u sledeću fazu, koja se odnosi na projektovanje samog postrojenja od strane investitora i naravno izradu procene uticaja na životnu sredinu", dodao je ministar.

Američki konzorcijum "Komiko oil" jedini je ponudjač za gradnju rafinerije, a iskazao je spremnost da uloži 4,25 miliona dolara za zakup gradjevinskog zemljišta u industrijskoj zoni Smedereva.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dulić: Rafinerija važna za državu

Izvor: B92, 20.Avg.2010

Beograd -- "Izgradnja moderne rafinerije nafte u Smederevu veoma je važna za Srbiju", kaže ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić...Dulić je istakao da je taj grad pametno postupio kada je odlučio da nastavi proceduru za izdavanje dozvola za taj projekat..."Slab odziv građana...

Nastavak na B92...

Dulić: Gradnja rafinerije u Smederevu važna za državu

Izvor: EMportal, 20.Avg.2010

Gradnja moderne rafinerije nafte u Smederevu veoma je važna za Srbiju, izjavio danas ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić i istakao da je taj grad mudro postupio kad je odlučio da nastavi proceduru za izdavanje dozvola za taj projekat.

Nastavak na EMportal...

Dulić: Rafinerija u Smederevu važna za sve

Izvor: Mondo, 20.Avg.2010

"Izgradnja moderne rafinerije veoma je važna za Srbiju i Smederevo je mudro postupilo nastavkom procedure za dozvolu investitoru".

Nastavak na Mondo...

Dulić: Rafinerija u Smederevu važna za sve

Izvor: TimockeVesti.net, 20.Avg.2010

"Izgradnja moderne rafinerije veoma je važna za Srbiju i Smederevo je mudro postupilo nastavkom procedure za dozvolu investitoru"....Procitajte celu vest na izvornoj stranici Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Izgradnja rafinerije Smederevu važna za državu

Izvor: Glas javnosti, 21.Avg.2010, 08:12

BEOGRAD - Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je da je  "izgradnja moderne rafinerije nafte u Smederevu veoma  važna za Srbiju"...Dulić je istakao da je taj grad pametno postupio kada je odlučio da nastavi proceduru za izdavanje dozvola za taj projekat..."Slab...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.