Bazilika Sagrada Familija gradi se bez građevinske dozvole

Izvor: N1 televizija, 25.Sep.2018, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bazilika Sagrada Familija gradi se bez građevinske dozvole

Najslavnija građevina Barcelone, crkva Sagrada Familija (Sveta porodica), gradi se već 136 godina, ali bez valjane građevinske dozvole, bez upisa u zemljišne knjige, a delimično izlazi iz gabarita, piše španski dnevnik El Pais.

Odgovorni za gradnju žele do 2026. da završe celokupni projekat koji se finansira s 50 miliona evra, koliko se prikupi svake godine od ulaznica 4,5 miliona posetilaca, što znači 12.000 osoba na dan.

Broj posetilaca eksponencijalno raste >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << otkako je baziliku posvetio papa Benedikt XVI 2010. godine, piše list.

Ali, Sagrada Familija gradi se bez nadzora gradskih vlasti Barselone i nadležnih tela katalonske vlade koje nisu preduzele nikakve mere za nadzorom gradnje te građevine koja ima divovski uticaj na celu četvrt i grad, piše El Pais.

Zaštitni znak Barselone nema građevinsku dozvolu i uprkos najavi lokalnih vlasti iz 2016, da će legalizovati gradnju, ona se nastavlja nekontrolisano i bez nadzora, piše dnevnik koji izlazi u Madridu.

Postoji samo jedna dozvola iz 1882. koju je izdala Gradska skupština Sant Marti de Provencals, s napomenom arhitekti Antoniju Gaudiju da preduzme korake za legalizaciju gradnje, ali on to nije učinio.

Prema dnevniku, bazilika nije upisana u zemljišne knjige i vodi se kao veliko zemljište koje je od 1995. upisano kao vlasništvo Biskupije Barselone.

Nakon više od stotinu godina u sivoj zoni, u novembru 2016, "Junta Constructora del templo" (kako se naziva pravna osoba zadužena za celi projekat) i gradonačelnica Ada Kolau počeli su pregovore, ali gradnja se nastavila bez kontrole.

El Pais nabraja mesta gde građevina izlazi iz gabarita, na primer osam stubova 20 do 50 centimetara 'prodrlo' je u šetalište u ulici Majorka, a kapela Uznesenja u ulici Provansa 30 centimetara.

Nije definisana ni kupola Isusa Hrista, koja treba da bude najviša od 18 planiranih, a kada bude dovršena činiće crkvu najvišom zgradom u Barseloni sa 172,5 metara.

"Junta Constructora de la Sagrada Familia" tvrdi da u svemu sledi projekat genijalnog arhitekte, piše dnevnik, ali napominje da to jednostavno nije moguće. Na primer pročelje Glorije trebalo bi, prema Gaudijevoj zamisli, prikazivati "pakao, nebo i čistilište", ali arhitekta za to nije ostavio nikakve nacrte.

Zbog toga se okupila ekipa stručnjaka u kojoj je i pet teologa, kao i pet istoričara umetnosti sa zadatkom da ustanove na koji način Gaudijeve zamisli prilagoditi 21. veku, kazali su učenici slavnog arhitekte.

Do danas je završeno oko 70 posto bazilike.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Bazilika Sagrada Familija gradi se bez građevinske dozvole

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2018

Najslavnija građevina Barselone, crkva Sagrada Familija (Sveta porodica), gradi se već 136 godina, ali bez valjane građevinske dozvole, bez upisa u zemljišne knjige, a delimično izlazi iz gabarita, piše španski dnevnik El Pais...Odgovorni za gradnju žele do 2026. da završe celokupni projekat...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.