Zlatna zora bez para iz budžeta

Izvor: RTS, 23.Okt.2013, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatna zora bez para iz budžeta

Grčka desničarska partija Zlatna zora ostala je bez novca iz budžeta. Parlament obustavio finansiranje te partije, na predlog poslanika PASOK-a, jer su lider Zlatne zore i dva poslanika u pritvoru zbog sumnje da su članovi kriminalne organizacije.

Grčki parlament je na inicijativu poslanika PASOK-a odlučio da država više neće finansirati desničarsku partiju Zlatna zora, čiji su lider i dva poslanika u pritvoru zbog sumnje da su članovi kriminalne organizacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Za tu meru glasalo je 235 poslanika od ukupno 300.

Usvojenim amandmanima omogućeno je neograničeno zamrzavanje finansiranja stranaka čije je rukovodstvo optuženo za umešanost u rad kriminalnih grupa i terorizam. Grčka je još ranije namenila 11 miliona evra za parlamentarne stranke u 2013. godini, od čega 873 hiljade evra za Zlatnu zoru.

Grčki mediji ocenjuju da će Zlatna zora sada ostati bez glavnog izvora finansiranja, dok ta partija navodi da će obustavljanje finansiranja samo zakočiti njihove građanske inicijative poput davanja krvi i programa dodeljivanja hrane pod nazivom "samo Grcima".

"Ova odluka je nezakonita i protivustavna! Mesto joj je u kanti za smeće", rekao je Ilijas Kasidijaris, poslanik Zlatne zore.

Poslanik PASOK-a Paris Kukulopulos kaže da je parlament doneo istorijsku odluku i odlučio da se usprotivi neo-nacističkoj organizaciji. "Svi zajedno glasamo da ih više ne finansiramo", rekao je Kukulopulos.

Zlatna zora postala je popularna među Grcima zahvaljujući protivljenju državnim merama štednje.

Međutim, njen ugled drastično je narušen otkako je sredinom septembra jedan od pristalica te partije ubio levičara Pavlosa Fisasa, inače poznatog muzičara.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.