Zaev očekuje rešenje spora sa Grčkom o imenu

Izvor: RTS, 26.Avg.2017, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev očekuje rešenje spora sa Grčkom o imenu

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u Draču da je pitanje imena Makedonije bilateralna stvar te države i Grčke i dodao da se nada da će do kraja ove ili početkom naredne godine imati novi predlog moderatora u tom procesu.
Zaev je naveo da Makedonija to pitanje rešava kroz UN, dodavši da se nada napretku s obzirom na to da je aktuelna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << situacija veoma frustrirajuća za njegovu zemlju.
Tim pre, podsetio je, što to pitanje blokira priključenje Makedonije NATO-u.
Zaev je rekao da Makedonija održava pozitivnu atmosferu sa svim zemljama u regionu, kao i sa Grčkom.
"Nadamo se brzom rešenju tog inače veoma osetljivog pitanja", rekao je Zaev.
Upitan o Zakonu o upotrebi jezika, prvi čovek makedonske vlade je kazao da je to deo vladinog programa.
Zakon je usvojen i upućen u Sobranje, a na dnevnom redu će biti početkom septembra.
Uveren je, kaže, da će taj zakon povezati sve makedonske građane i da je sve urađeno po ustavu.
Inače, govoreći o neformalnom sastanku premijera zapadnobalkanske šestorke, Zaev je rekao da se razgovaralo o načinima primene Akcionog plana usvojenog u julu u Trstu.
Razgovarano je, dodao je, o mogućnosti ukidanja rominga u regionu Zapadnog Balakna, investicijama koje bi podržala Svetska banka, a koje bi se odnosile na zajedničku proizvodnju i usluge sa kojima bi zemlje regiona zajednički nastupile prema Zapadu.
Takođe, bilo je, kaže, reči o saradnji sa Svetskom bankom u oblasti medicine i digitalne tehnologije, a sve u okviru ekonomske zone zemalja regiona, koje su na putu ka EU.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.