Zaev: Makedonija nije jedini naslednik Aleksandra Velikog

Izvor: RTS, 23.Dec.2017, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev: Makedonija nije jedini naslednik Aleksandra Velikog

Makedonski premijer Zoran Zaev navodi da je spreman da se odrekne tvrdnje da njegova zemlja jedina polaže "pravo na nasleđe Aleksandra Velikog", kako bi pomogao da se reši 26-godišnji spor sa susednom Grčkom oko pitanja imena Makedonije.
"Odričem se (tvrdnje) da je Makedonija jedini naslednik Aleksandra. Istorija pripada ne samo nama, već i Grčkoj i mnogim drugim zemljama", rekao je Zaev u televizijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << intervjuu u petak uveče, prenosi AP.

Američka agencija podseća da je od sticanja nezavisnosti od Jugoslavije 1991. godine, Makedonija tvrdila da polaže pravo na bar na deo nasleđa najpoznatijeg vladara antičke Makedonije, što je razbesnelo Grke koji na ime Makedonija gledaju kao na skrivene ekspazionističke pretenzije na region Makedonija u severnoj Grčkoj.
Grčka je, zauzvrat, stavila veto na članstvo Makedonije u NATO-u.
U međuvremenu se oglasio i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji koji je izjavio da Atina i Skoplje imaju velike mogućnosti da reše pitanje imena Makedonije u narednoj godini.
Ji je za grčku agenciju ANA-MPA rekao da između vlada dveju zemalja postoji pozitivna volja, što je, kako kaže, ohrabrujuće.
"Dobra rukovodstva i dobra volja koju su dve vlade izrazile po ovom pitanju su ohrabrujuće. Pregovori će biti ozbiljni, obe strane moraju biti kompromisne, ali čini se da su početni razgovori s posredovanjem specijalnog izaslanika UN-a Matjua Nimica bili konstruktivni", rekao je Ji, preneo je makedonski portal Telegrafi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ZAEV: Zbog Grčke ćemo se odreći Aleksandra Velikog

Izvor: Kurir, 24.Dec.2017, 12:05

Odričem se tvrdnje da je Makedonija jedini naslednik Aleksandra Velikog. Istorija pripada ne samo nama već i Grčkoj i mnogim drugim zemljama, rekao je Zaev  

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.