Viza nema, ali  su granice i propisi ostali

Izvor: Blic, 27.Apr.2010, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viza nema, ali su granice i propisi ostali

Sezona godišnjih odmora je pred nama, a posle ukidanja viza sve više građana Srbije se odlučuje da svojim automobilom krene u jednu od država Evropske unije. Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja nas je u velikoj meri pripremio za stroge propise s kojima ćemo se sresti kada pređemo granicu, ali nije na odmet da sve još jednom pređete od A do Š. Takođe, na putu do recimo Grčke ili Italije proći ćete kroz države koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nisu članice EU, ali koje imaju podjednako stroge propise.

Proverite dokumenta

Na početku najvažnije je proveriti da li posedujete sva potrebna dokumenta, odnosno da nisu istekla. Pored važećeg biometrijskog pasoša, neophodno je da imate zeleni karton koji je dokaz da u Srbiji imate plaćeno osnovno osiguranje. Bez zelenog kartona ne možete da uđete u EU. Bitan dokument je i međunarodna vozačka dozvola, koja nije obavezna u svim državama, ali vozači koji često putuju van zemlje znaju da u praksi baš i nije tako. Zato se građanima Srbije savetuje da uvek uz sebe imaju i međunarodnu vozačku dozvolu. Važan dokument na koji nikako ne smete da zaboravite ako vozilo nije vaše je međunarodno ovlašćenje za upravljanje motornim vozilom. Sva tri dokumenta mogu da se nabave u AMS Srbije i ukupno će vas koštati 4.500 dinara.

Potrebna dokumenta

Međunarodna dozvola:

- Zahtev

- Nacionalna vozačka dozvola na uvid

- Fotokopija nacionalne vozačke dozvole (obe strane)

- dve fotografije 3,5 x 4,5 cm

- Lična karta ili pasoš na uvid

- Cena 2.000 dinara

Međunarodno ovlašćenje:

- Obavezno prisustvo korisnika sa pasošem

- Saobraćajna dozvola

- Fotokopija saobraćajne dozvole

- U slučaju da je vlasnik vozila pravno lice, potrebno je ovlašćenje na memorandumu firme za korisnika, overeno pečatom, kao i potpisom ovlašćenog lica

- Cena 1.500 dinara

Zeleni karton:

- Polisu obaveznog osiguranja na uvid

- Saobraćajna dozvola

- Cena 1.000 dinara

Vežite se

Proverite i da li ste spakovali potrebnu opremu (prva pomoć, rezervne sijalice, sajla i fluorescentni prsluk), jer ćete u slučaju da ih nemate platiti kaznu do 40 evra. U Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji i Grčkoj je potrebno da u svom vozilu imate i protivpožarni aparat. Deca do 12 godina ne smeju da sede na prednjem sedištu, već moraju da sede u dečjim sedištima koja ispunjavaju EU standarde. Naravno, svi putnici moraju da budu vezani, a najstrože se kažnjava upotreba mobilnog telefona u vožnji, bez blututa ili hends fri uređaja. Vozači koji sumnjaju u ispravnost najbolje je da pre polaska na put prekontrolišu svoje vozilo. Policija u državama EU ima pravo da automobil u čiju ispravnost sumnja pošalje na vanredni tehnički pregled. Ako se dokaže da je vozilo neispravno, nećete moći da nastavite put pre nego što popravite sve kvarove. Takođe, vozači automobila na tečni naftni gas moraju da poseduju atest servisa u kojem je uređaj ugrađen.

Putarina se plaća

Države EU su najavile da će najkasnije do 2015. godine uvesti jedinstvenu, elektronsku naplatu putarina. Do tada najbolje je da uz sebe imate sitan novac jer se, recimo u Hrvatskoj, Italiji i Grčkoj putarina naplaćuje na rampama. U Austriji, Mađarskoj i Sloveniji za plaćanje putarine se koriste vinjete, koje možete da kupite odmah po prelasku granice. Cena vinjeta i putarina najbolje je da proverite na sajtovima nacionalnih auto-moto saveza, kako ne biste upali u zamku prodavaca koji retko gde govore engleski jezik. U većim evropskim gradovima, kao i u Beogradu i Novom Sadu, postoje zone za parkiranje, zbog čega pazite koliko ćete se zadržati. Zato se savetuje korišćenje javnih garaža. Kazne za nepropisno parkiranje ili prekoračenje vremena su skuplje nego u Srbiji. Sve dok ne platite kaznu, neće vam biti dozvoljeno da napustite državu.



Skupo prekoračenje


Na kraju, obavezno poštujte ograničenja brzine, pogotovo u naseljenom mestu. Većina puteva je pokrivena kamerama i lako se može dogoditi da vas na graničnom prelazu sačeka kazna od nekoliko stotina evra, pa sve do 1.000 evra zbog prekoračenja brzine. Takođe, autoputevima krstare i takozvani presretači, odnosno policijski automobili bez oznaka, koji će vas pustiti da brzinu prekoračite za 10-15 kilometara na sat, ali za više od 30 km/h sledi kazna. U slučaju da vas policija zaustavi nemojte da izlazite iz automobila jer to može da se protumači kao napad na službeno lice. Sačekajte da vam policajac priđe i kroz prozor mu pokažite dokumenta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.