Vatra se približila Hilandaru

Izvor: Politika, 10.Avg.2012, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatra se približila Hilandaru

Zbog nepovoljnog pravca duvanja vetra, požar se pomerio za 1,5 kilometara ka Hilandaru, a od juče ga gase i srpski vatrogasci

Šumski požar na Svetoj gori, koji plamti tri i po kilometra od manastira Hilandar, od juče uz grčke vatrogasce gasi i 49 pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. Oni su po dolasku na lice mesta, u toku prepodneva izviđali teren, a zatim gasili vatru. U borbi protiv vatrene stihije angažovane su i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grčke vazduhoplovne snage – pet aviona i tri helikoptera, kao i građevinske mašine koje uređuju protivpožarne puteve.

– U Grčku su otišli vatrogasci-spasioci iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Smedereva, Jagodine, Užica i Niša, gde su se skupili i krenuli put Svete gore, u koloni od deset vozila, četiri vatrogasno-spasilačka kamiona i šest terenskih vozila – kaže Dragan Dončevski, starešina Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Neophodna dokumentacija, uključujući i onu za ulazak u Svetu Goru, obezbeđena je po hitnom postupku. Kolona je iz Niša krenula preksinoć, u Makedoniji su imali pratnju kolega, da bi ih juče u četiri sata ujutru na granici sačekali pripadnici grčke spasilačke službe, koji su ih sproveli na Svetu goru. Manastir Hilandar obezbedio je odmorište, hranu i vodu za vatrogasce iz Srbije.

– Teren je nepristupačan, u pitanju je četinarska šuma. Požar trenutno ne ugrožava manastir, ali preti opasnost od moguće promene pravca duvanja vetra – objašnjava Dončevski.

Direktor Zadužbine svetog manastira Hilandara Milivoj Ranđić objašnjava da je vetar koji je promenio pravac, razbuktao požar bliže manastiru. Vatra se pomerila za 1,5 kilometara ka Hilandaru i bila je udaljena na samo 700 metara u odnosu na liniju odbrane, koju predstavlja protivpožarni put u oblasti Proto Nero.

– Vetar se u toku jučerašnjeg dana smirio, nije bilo direktne opasnosti za Hilandar, ali situacija nije neozbiljna – kaže Ranđić.

Angažovano je i dodatno ljudstvo sa manastirskog metoha Milo Arsenica, u blizini Jerisosa, za proširivanje i raščišćavanje šumskih protivpožarnih puteva, uz radnike hilandarske tehničke službe, koji su sa svojom mehanizacijom već radili na ovom poslu.

Ministarstvo kulture i informisanja odredilo je stručnjaka iz Sektora za zaštitu kulturnog nasleđa, kako bi u kontinuitetu pratio razvoj događaja u okruženju manastirskog kompleksa. Resorno ministarstvo saopštilo je da će u slučaju razvoja neposredne opasnosti po manastirski kompleks preduzeti hitne mere u skladu sa ovlašćenjima.

M. Galović – J. Čalija

-----------------------------------------------------------

Polovina manastira obnovljena

Hilandar je godinama unazad veliko gradilište na kojem traje rekonstrukcija manastirskih objekata teško oštećenih u požaru 2004. godine. Prema rečima Milivoja Ranđića, očekuje se da početkom naredne godine bude završen Veliki konak, čime će biti obnovljeno više od polovine izgorelih objekata. Preostaju, takođe, radovi na Dohiji, Igumenariji, gde je izbio požar 2004. godine i Belom konaku, koji je najteže oštećen i za koji se razmatra da li će se graditi njegova kopija ili će u skladu sa arhitekturom manastira, biti podignut novi objekat. Zahtevna će biti i rekonstrukcija Dohije i Igumenarije, gde se, zbog sleganja tla, zidovi razdvajaju, pa pre rekonstrukcije samih objekata mora prvo da se sanira problem sa zemljištem. Tokom ove godine nastavljeni su radovi i na manastirskoj arsani, pristaništu, koja se adaptira za potrebe vinarije. Radi se i na projektu izgradnje solarne elektrane, kao i na protivpožarnom sistemu. Prošle godine izgrađen je protivpožarni rezervoar zapremine 440 kubnih metara, do kraja godine trebalo bi da bude urađena njegova hidroizolacija, nakon čega sledi postavljanje cevi do manastira. Procenjuje se da će celokupna obnova manastira uz digitalizaciju riznice Hilandara iznositi 22 miliona evra, od čega obnova izgorelih objekata košta 17 miliona evra.

objavljeno: 11.08.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.