Uskoro ime novog premijera Grčke?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2011, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro ime novog premijera Grčke?

ATINA -

U Atini je večeras završen jednočasovni razgovor predsednika Grčke Karolosa Papuljasa, premijera Jorgosa Papandreua i lidera opozicije Antonisa Samarasa, čiji je cilj bio pronalaženje rešenja za političku krizu koja preti da ugrozi solventnost te zemlje. Prethodno je portparol grčke vlade Ilijas Mosijalos rekao da su pregovori o vladi nacionalnog jedinstva u toku i da bi do kraja dana trebalo da bude postignut dogovor, a možda čak i saopšteno ime novog premijera. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Socijalista Papandreu rekao je večeras ministrima, na vanrednom sastanku vlade, da je tražio od predsednika Karoljasa Papuljasa da organizuje sastanak s liderom konzervativne Nove demokratije, rekli su ministri, prenosi agencija AP.

Kancelarija predsednika je saopštila da je sastanak počeo u 20.30 po lokalnom vremenu (19.30 po srednjeeevropskom vremenu).

"Sve dok Papandreu ne zna šta treba da uradi, on predstavlja prepreku za donošenje odluka... Rešen sam da pomognem i ako on (Papandreu) podnese ostavku, sve će ići svojim tokom", rekao je Samaras posle sastanka s Papuljasom.

Izvori bliski vladi javili su da je isključena mogućnost ostavke Papandreua dok se ne formira nova koalicija.

"Ne može biti ostavke bez dogovora o vladi, jer bi nastala praznina. Potreban je najpre dogovor između stranaka kao i imenovanje novog premijera", izjavio je izvor blizak vladi.

Tema razgovora vodećih grčkih političara jeste predlog o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, s tim što Papandreu smatra da takva vlada treba da traje bar nekoliko meseci, kako bi uverila strane kreditore u stabilnost zemlje, dok Samaras traži da bude "kratkog veka" i da za nekoliko nedelja budu sazvani prevremeni izbori.

Mosijalos je, najavljujući skori dogovor, kazao da ime budućeg premijera treba da bude saopšteno najdalje do sutra, prenela je grčka agencija ANA.

Prema njegovim rečima, sadašnji predsednik vlade Jorgos Papandreu podneće ostavku pošto bude postignut konačni sporazum.

Mosijalos je dodao da je nužno da u vladi nacionalnog jedinstva učestvuju obe velike stranke - vladajući PASOK i opoziciona Nova demokratija, dok je isključio mogućnost učešća manjih partija.

On je objasnio da će takva vlada biti "kratkog veka" i da će biti sačinjena od političara i tehnokrata, kao i da će sve procedure biti finalizovane tokom naredne sedmice.

Predstavnici Nove demokratije izjavili su, kako je prenela grčka agencija, da će Samaras prihvatiti dogovor pod uslovom da prelazna vlada traje najduže šest nedelja, pošto do tada treba da bude ratifikovan i realizovan najnoviji sporazum o pomoći EU.

Papandreuov kabinet treba da zaseda danas u 16 sati po lokalnom vremenu (14 GMT).

Grčku potresa dužnička kriza koja preti da gurne zemlju u bankrotstvo i izbaci je iz zone evra, a Papuljas ovog vikenda razgovara sa stranačkim prvacima u pokušaju da se postigne konsensus i nađe rešenje za izlazak iz ćorsokaka.

Sastanci su usledili posle burne sedmice u kojoj je premijer Papandreu najpre najavio, a potom povukao plan o referendumu o paketu pomoći EU, kao i glasanja u parlamentu o poverenju vladi i haosa koji je drama u Grčkoj izazvala na svetskim berzama.

Grčka vlada je u petak tesnom većinom "preživela" glasanje u parlamentu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.