Umro je Jovan Ziziulas – jedan od vodećih razarača SPC

Izvor: KMnovine.com, 03.Feb.2023, 13:10

Umro je Jovan Ziziulas – jedan od vodećih razarača SPC

Umro je Jovan Ziziulas – jedan od vodećih razarača SPC Kako prenosi grčka informativna agencija crkvenih novosti „Romfea“, 2. februara 2023. godine umro je titularni (bez pastve) mitropolit pergamski Jovan Ziziulas.



Za one koji ne znaju, Ziziulas je izumitelj liturgijskih novotarija i jeresi, čije je instaliranje u SPC počelo početkom 90-tih godina 20. veka. On je duhovni otac svih srpskih novotaraca – pokojnih Amfilohija Radovića i Atanasija Jevtića, >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << kao i aktuelnih – braničevskog Ignjatija i bačkog Irineja.

Kao što je poznato, novotarci su na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu još devedesetih godina izbacili pravoslavnu dogmatiku Oca Justina Popovića, a uveli jeretiču Jovana Ziziulasa. Time je Vatikan, preko Fanara, udario u sami temelj Svetosavlja. Budući sveštenici i veroučitelji, otada više nisu učili nauku po Bogu, već po đavolu. Između ostalog, glavni eksponent i predavač jeretičke dogmatike Jovana Zizulasa, episkop braničevski Ignjatije Midić, ih uči da je homoseksualnost prirodna, da su zapovesti Božije promenljive, da se moral menja, da je duša smrtna, da je episkop Hristos, da su mitarstva bajka i još mnogo i mnogo drugih nebuloza...
Prema pisanju „Romfea“, 92-godišnji klirik Fanara je poslednje dane života proveo u bolnici Sismanoglio sa pozitivnim testom na korona virus.

Ziziulas je rođen 10. januara 1931. godine u sirotištu Kozani. Bio je učenik protojereja Georgija Florovskog. Studirao je teologiju na Aristotelovom univerzitetu u Solunu i na Atinskom univerzitetu, koji je diplomirao 1955. godine.


   
Rušitelji SPC na okupu -
jeretik mitropolit pergamski Jovan Ziziulas i njegova duhovna deca episkop braničevski Ignjatije Midić i bivši episkop Atanasije Jeftić
   

Ziziulas je dugo bio potpredsednik Komiteta za dijalog između „pravoslavnih“ i rimokatoličkih ekumenista, a predstavljao je i Fanar na nekoliko međunarodnih skupština. Bio je član Centralnog komiteta i Komiteta vere i poretka svejeretičkog „Svetskog saveta crkava“.


Smatra se da je upravo novotarsko „bogoslovlje“ mitropolita Jovana Ziziulasa poslužilo kao osnova za dalji razvoj fanariotske teorije „prvih bez ravnih“, čiji je aktivni propovednik, pored patrijarha Vartolomeja, poglavar američkog egzarhata Konstantinkopoljske patrijaršije arhiepiskop Elpidofor.







* * *


Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.





 







Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram


Izvor: Borba za veru    :: © 2014 - 2023 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.