Tri policajca povređena, 11 privedenih u Atini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri policajca povređena, 11 privedenih u Atini

ATINA - Grčka policija za razbijanje demonstracija danas je bacala suzavac da rasturi demonstrante ispred američke ambasade u Atini koji su policiju gađali kamenjem i molotovljevim koktelima.

Tri policajca su lakše povređena u sukobu s demonstrantima, dok je 11 demonstranata privedeno.

Oštećene su dve banke u centralnom delu Atine, kao i nekoliko automobila.

Oko 10.000 simpatizera i pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizacija i partija levice okupilo se danas u Atini u znak obeležavanja pobune studenata protiv takozvane "diktature pukovnika", 17. novembra 1973. godine. Ta vojna diktatura je vladala od 1967. do 1974. godine.

Centar Atine bio je zatvoren za saobraćaj i bilo je raspoređeno oko 8.000 policajaca za obezbeđivanje marša koji se tradicionalno održava svake godine ispred američke ambasade.

Na današnji dan 1973. godine, najmanje 44 osoba je ubijeno u pobuni studenata protiv vlasti. Studenti su 1973. godine bili nezadovoljni što je Vašington podržavao tadašnju vojnu huntu.

Okupljeni, iako je danas padala kiša u grčkoj prestonici, nosili su razne transparente sa porukama kao "'Ne' imperijalističkim intervencijama i konkurenciji industrija naoružanja".

Neki su se solidarisali sa grčkim zatvorenicima koji štrajkuju glađu od početka novembra. Oko hiljadu zatvorenika štrajkuje glađu tražeći bolje uslove u zatvorima.

Ambasade, ministarstva, univerziteta i sedišta stranih kompanija, često mete molotovljevljih koktela, svake godine su posebno obezbeđeni zbog potencijalnih napada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.