Top 10 – najbolji grafiti u Beogradu

Izvor: SerbianUnderground.com, 11.Dec.2017, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Top 10 – najbolji grafiti u Beogradu

Grafiti u Beogradu su se postepeno razvijali, a danas predstavljaju ukras naše ahritekture. Sama reč grafiti potiče od grčke reči graphein što znači pisati. Samo u Los Anđelesu godišnje se “očisti”, odnosno okreči oko 30 miliona kvadratnih metara grafita. Praksa krečenja ovih umetničkih dela nažalost postoji i u Srbiji. Danas se grafiti umetnost mnogo više ceni nego ranije, >> Pročitaj celu vest na sajtu SerbianUnderground.com << pa pokušaji da se sačuvaju od krečenja, a oni koje je to ipak zadesilo od zaborava, su sve češći. Tako danas postoje knjige, izložbe, i turistički obilasci posvećeni upravo ovoj vrsti ulične umetnosti.
Izdvojili smo za vas Top 10 najboljih grafita u našem obojenom gradu, koji sjajno igraju svoju ulogu u predstavljanju nas i naše zemlje onakvim kakvi jesmo.
#1 Jedan od poznatijih je svakako grafit Robin Williams-a, oslikan nakon njegove smrti. Ovaj grafit u Karađorđevoj ulici je zahvaljujući internetu obišao svet neverovatnom brzinom, kako zahvaljujući društvenim mrežama tako i velikim novinskim agencijama.

#2 Čuvena rečenica Duška Radovića “Danas je nedelja i ja idem na utakmicu” je inspirisala naše ulične umetnike i vatrene navijače da oslikaju njegov lik na zidu na Dorćolu.

#3 Da li vam je poznat ovaj grafit Velimira Bate Živojinovića? Podsetnik na čoveka čijom se smrću završila i jedna epoha na našoj glumačkoj sceni.

#4 Savamala je prepuna murala i grafita, pri čemu je svaki impresivniji i misteriozniji od prethodnog. Evo jednog poznatog primera sa zidova Savamale.


#5 Ovaj “Beli tigar” na Bulevaru Despota Stefana predstavljen sa iznenađujućim detaljima.

#6 Grafit “Heroji” oslikan u Takovskoj ulici.

#7 Nadamo se da prepoznajete lik Žike Todorovića sa slike.

#8 Evo jednog rada koji nas podseća na tešku srpsku istoriju, vreme nemira i ratova.

#9 Još jedan predstavnik savamale “Lice”.

#10 U najpoznatije grafite svakako moramo svrstati i “Sirenu”, oslikanu na Vračaru.

Zaključujemo da jedinstvena poruka grafita ne postoji. Svaki je poseban. Oni ulepšavaju oronule zgrade, daju glas mladima i impresioniraju prolaznike. Ono što im je zajedničko jeste da podsećaju da svi živimo pod jednim nebom, jer je jezik umetnosti razumljiv u svakom kutku planete.
The post Top 10 – najbolji grafiti u Beogradu appeared first on Serbian Underground.

Nastavak na SerbianUnderground.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SerbianUnderground.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SerbianUnderground.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.