Sukob policije i vernika na Svetoj gori

Izvor: RTS, 26.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob policije i vernika na Svetoj gori

Policija u severnoj Grčkoj sukobila se sa demonstrantima koji su pokušali da se probiju do pravoslavnog manastira Esfigmeni na Svetoj gori. Demonstranti tvrde da su im vlasti zabranile da prisustvuju verskoj ceremoniji.

Demonstranti koji su pokušali da dođu do pravoslavnog manastira Esfigmeni na Svetoj gori, sukobili su se sa policijom.

Demonstranti kažu, da su im vlasti zabranile da uđu u svetilište i prisustvuju godišnjoj verskoj ceremoniji.

Petorica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << demonstranata uspela je da se probije kroz policijski kordon i uđe na tle Svete gore, dok se desetina ostalih vratile nazad.

U sukobima policije i demonstranata nije bilo povređenih, niti je iko priveden.

Manastir Esfigmeni poznat je kao pobunjenički manastir, nakon što se oko 100 njegovih monaha oštro usprotivilo naporima za unapređenje veza grčke pravoslavne crkve i Vatikana, zbog čega im preti izbacivanje iz manastira.

Monasi manastira, starog oko 1.000 godina, već skoro tri decenije vode bitku sa vlastima Svete gore i vaseljenskim pravoslavnim patrijarhom, Vartolomejom jer se protive jačanju veza dve crkve.

Vaseljenska patrijaršija u Istanbulu proglasila ih je šizmaticima i naredila da napuste manastirsku teritoriju, što im je naloženo i presudom grčkog suda.

Monasi iz Esfigmenija su, međutim, odbili da napuste manastir, a hranu i ostalu pomoć dobijaju od verskih pristalica iz drugih delova Grčke.

"Razvijamo crnu zastavu protesta i kažemo ne jeresi. Gone nas jer ne prihvatamo izdaju naše vere", rekao je otac Isodoros, pravoslavni monah koji je učestvovao u protestu.

Esfigmeni je jedan od 20 manastira na autonomnom grčkom poluostrvu Sveta gora, koje se nalazi na oko 600 kilometara severoistočno od prestonice Atine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.