Solidne prodaje obveznica prijaju akcijama

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solidne prodaje obveznica "prijaju" akcijama

Solidne prodaje irskih, španskih i grčkih državnih obveznica "prijale" su danas akcijama, koje su na evropskom tržištu poskupele, dok je na valutnim berzama dolar blago opao prema evru, funti sterlinga i jenu.

Grčka, Irska i Španija, koje zauzimaju tri prva mesta kao finansijski najproblematičnije zemlje zone evra, uspele su danas da prodaju državne obveznice u ukupnoj vrednosti oko devet milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << evra i to je direktno podstaklo rast cena deonica na glavnim kontinetalnim berzama, izvestila je agencija Blumberg.

Britanski indeks akcija - FTSE 100, nemački pokazatelj DAKS i francuski indikator kretanja cena deonica - CAC 40 ojačali su tokom prepodnevne trgovine izmedju 0,5 i 0,6 odsto, u očekivanju da američka emisiona banka (Fed) danas saopšti kakve mere namerava da preduzme za davanje dodatnih podsticaja ekonomiji SAD, izveštava agencija AP iz Londona.

Pozitivna tržišna tedencija osetila se sinoć i na američkom tržištu, dok je na najvećoj azijskom berzi za promet deonica u Tokiju finiš poslovanja protekao uz vrlo male korekcije vodećeg Nikei indeksa, u odnosu na prethodni dan.

Analitičari na tokijskoj berzi ukazuju da većina investitora želi prvo da se uveri kakve će odluke doneti Fed, pre nego što se odluče za veće i rizičnije poslovne zahvate.

Rojters ističe, u izveštaju sa njujorške berze, da će se Fed zasigurno odlučiti da zadrži sadašnju super - nisku referentnu kamatnu stopu, u rasponu od nula do 0,25 odsto, ali da će predočiti i korake za buduće "kvantitativno labavljenje", sa ciljem da otkupom vladinih obveznica i drugih hartija od vrednosti ubrizga u domaću privredu svež novac.

Na valutnom tržištu nije bilo većih promena kurseva vodećih valuta, a evro je na evropskim berzama blago ojačao tokom prepodnevnog poslovanja i menjao se po kursu od 1,3087 dolara, prema 1,3062 noćas u Njujorku.

Britanska funta je blago ojačala prema američkom konkurentu i vredela je 1,5577 dolara, dok je istovremeno "amerikanac" minimalno opao na 85,56 jena, sa prethodnih 85,77.

Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.