Šojble: Otpis grčkog duga potreban, ali nemoguć

Izvor: Blic, 09.Jul.2015, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šojble: Otpis grčkog duga potreban, ali nemoguć

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je danas da grčki javni dug ne može biti održiv bez "rezanja" dugovanja, ali da to nije opcija koja je moguća. "Održivost duga nije moguća bez njegovog rezanja i smatram da je Medjunarodni monetarni fond (MMF) u pravu kada to kaže", rekao je Šojble novinarima u Frankfurtu, a prenela agencija Frans pres.

"Ipak, moram reći da otpis duga nije moguć jer bi se on kosio sa poretkom EU, a EU je, na kraju krajeva, zajednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opšteg prava", rekao je nemački ministar, dodajući da je Atini 2012. već pruženo dodatno vreme za otplatu duga.

Grčka, međutim, može početi ponovo da pridobija poverenje partnera iz 19-člane evrozone ako preduzme hitne mere za reformisanje ekonomije, smatra Šojble.

"Stalno pričamo da Grci moraju da preduzmu korake prvi, korake u cilju vraćanja poverenja, a ja ne vidim nikakve korake", rekao je Šojble novinarima u Frankfurtu, a preneo britanski list Gardijan.

Šojble, koji je skeptičan u pogledu posvećenosti zvanične Atine reformama, priznao je da su šanse za pokretanje takvih koraka pre samita EU u nedelju prilično ograničene.

Nemački ministar je, ipak, naveo da je njegov novi grčki kolega Euklid Cakalotos "konvencionalniji" od svog prethodnika Janisa Varufakisa.

Za razliku od Šojblea, nemačka kancelarka Angela Merkel je danas, tokom posete Sarajevu, odbacila mogućnost otpisa grčkog javnog duga.

"Tokom 2012. bavili smo se pitanjem održivosti grčkog duga, produžili smo rokove dospeća obveznica, odložili rokove otplate zajmova Evropskom fondu za finansijsku stabilnost (EFSF) do 2020. Nemamo posla sa održivošću duga prvi put", rekla je Merkelova na pitanje novinara o razmimoilaženju sa MMFom na temu otpisa grčkog duga.

"Već sam rekla da nema govora o klasičnom 'rezanju' duga, nisam promenila mišljenje od juče", poručila je ona.

Direktorka MMF-a Kristin Lagard nagovestila je da je izvestan otpis dela grčkog duga neophodan, iako se Nemačka, najveći kreditor u Evropi, snažno protivi toj ideji.

I pored zabrinutosti u vezi sa održivošću grčkog duga, MMF ne planira konkretne mere za pomoć Grčkoj.

Odlazeći glavni ekonomista MMF-a Olivije Blanšar konstatovao je da "mnoge siromašnije zemlje od Grčke nisu dobile tretman kakvog Atina traži", preneo je britanski list Gardijan.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da kreditori Grčke moraju dostaviti realan predlog vezan za rešavanje problema ogromnog duga Atine kojoj u ponoć ističe rok za podnošenje plana reformi koji bi joj omogućio sporazum za kreditorima.

Francuski ministar finansija Mišel Sapen rekao je u Frankfurtu da Grčka treba da povrati poverenje partnera i pronađe rešenje za krizu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.