Izvor: B92, 18.Avg.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija se sprema za pandemiju

Ljubljana -- Broj obolelih od novog gripa je u Sloveniji porastao na 201, vakcine su najavljene za jesen, ali mediji prenose upozorenja britanskih stručnjaka o vakcini.

Tokom poslednje nedelje u Sloveniji su još 24 osobe obolele od virusa H1N1, čime je broj zaraženih novim gripom povećan na 201. Istovremeno se slovenačke turističke agencije, preko kojih maturanti putuju u Grčku na ekskurzije, odlučuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da, zbog povećane opasnosti zaraze novim gripom, sa svakom grupom putuje i pojačana ekipa prve pomoći.

Slovenačko ministarstvo zdravlja je već najavilo da će na jesen, kada se očekuje drastičan porast broja obolelih, ali i moguće mešanje novog i gripa, nabaviti vakcinu protiv ove bolesti.

Ipak, slovenački mediji već prenose upozorenja britanskih stručnjaka koji tvrde da bi ta vakcina mogla da bude smrtno opasna, jer bi njome mogla da se poveća pojava opasnog sindroma, koji je 1976. godine izazvao smrt većeg broja ljudi.

Naime, engleski stručnjaci smatraju da postoji tesna veza između vakcine protiv novog gripa i Dilian-Bareovog sindroma, tj. akutnog poliradikuoneuritisa, koji izaziva paralizu ili čak i smrt. Zbog toga se engleski lekari pozivaju da posebnu pažnju obrate na pacijente koji će dobiti ovu vakcinu.
Pogledaj vesti o: Grčka,   H1N1

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novim virusom gripa zaraženo 127 ljudi

Izvor: NaDlanu.com, 17.Avg.2009, 18:05

BEOGRAD, 17. avgusta 2009. (Beta) - Od novog virusa gripa u Srbiji obolelo je 127 ljudi, što je četiri slučaja više u odnosu na podatke od prošle nedelje, saopšteno je u ponedeljak iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Prema podacima Instituta za virusologiju, vakcine...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.