TADIĆ NA SAMITU SEECP NA SVETOM STEFANU

Izvor: Kurir, 30.Jun.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ NA SAMITU SEECP NA SVETOM STEFANU

SVETI STEFAN - Na Svetom Stefanu će danas biti održan Samit predsednika država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) na kome su učešće potvrdili lideri devet zemalja, među kojima je i predsednik Srbije Boris Tadić, saopšteno je iz kabineta predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, koji će predsedavati skupom.

Crna Gora ovim samitom završava predsedavanje SEECP, a predsedavajuća u narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << godinu dana biće Srbija.

Učešće na samitu su potvrdili predsednik Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, predsednik Srbije Boris Tadić, predsednici Hrvatske, Makedonije, Albanije i Moldavije Ivo Josipović, Đorđe Ivanov, Bamir Topi i Marijan Lupu, premijer Bugarske Bojko Borisov, ministri spoljnih poslova Turske i Grčke Ahmet Davutoglu i Stavros Lambrinidis.

Pre samita, u Bečićima je juče održan sastanak ministara spoljnih poslova SEECP na kome je učestvovao i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Ministri su se saglasili da je potrebno uložiti dodatne napore za unapređenje politike dobrosusedstva, regionalne saradnje i stabilnosti, a Jeremić je izjavio da će zajednička tema jednogodišnjeg predsedavanja Srbije Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi i drugim regionalnim organizacijama biti borba protiv organizovanog kriminala.

"Nećemo štedeti napore u eliminisanju ove pretnje za našu bezbednost - njenih dubinskih uzroka, kao i njenih efekata. Naša politika nulte tolerancije će se nastaviti nesmanjenim tempom", rekao je Jeremić u Bečićima.

Proces saradnje jugoistočne Evrope je regionalna inicijativa inicirana u junu 1996. godine na sastanku ministara inostranih poslova zemalja Jugoistočne Evrope (JIE) u Sofiji sa ciljem promovisanja i jačanja dobrosusedskih odnosa između zemalja JIE i transformisanja regiona u zonu mira, bezbednosti, stabilnosti i saradnje.

Ovu reginalnu inicijativu čine 12 država: Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija i Turska.

Najznačajniji dokument SEECP je "Povelja o dobrosusedskim odnosima, stabilnosti, bezbednosti i saradnji u jugoistočnoj Evropi" u kojoj se navode primarni ciljevi.

Politički okvir ovog procesa saradnje pokriva pitanja bezbednosti i stabilnosti, razvoj saradnje na planu ekonomije i zaštite životne sredine, promovisanje humanitarne, socijalne i kulturne saradnje, kao i saradnje u oblasti pravde, borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma, trgovine drogom, oružjem i ljudima.

Predsedavajuća SEECP u narednih godinu dana biće Srbija, a potom Makedonija.

Srbija je ove godine preuzela predsedavanje i Centralnoevropskom inicijativom, kao i Jadransko-jonskom inicijativom.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo samit SEECP-a na Svetom Stefanu

Izvor: Beta, 30.Jun.2011

SVETI STEFAN, 30. juna 2011. (Beta) - Samit predsednika država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) počeo je u četvrtak ujutru na Svetom Stefanu kod Budve...Tim samitom se završava jednogodišnje predsedavanje Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, koje preuzima Srbija...Na...

Nastavak na Beta...

Tadić: Asimetrično učešće Prištine u regionalnim forumima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2011

SVETI STEFAN -..Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Beograd želi da pronađe pragmatičan model asimetričnog učešća predstavnika kosovskih Albanaca u regionalnim inicijativama...Obraćajući se učesnicima samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, predsednik Srbije je istakao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Sastanak lidera Balkana na Svetom Stefanu

Izvor: Mondo, 30.Jun.2011

Lideri zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi ocenili su na Svetom Stefanu istorijski važnim za region završetak pristupnih pregovora Hrvatske sa Evropskom unijom i kao još jedan važan glas regiona u Evropi.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.