SAD ulaže 19 miliona dolara u vojne baze u Grčkoj

Izvor: Beta, 30.Maj.2020, 10:26

SAD ulaže 19 miliona dolara u vojne baze u Grčkoj

Sjedinjene Američke Države (SAD) će ove godine uložiti 19 miliona dolara u četiri vojne baze u Grčkoj koje će koristiti vojske obe zemlje, čime počinje sprovodjenje sporazuma o jačanju odbrambene saradnje Atine i Vašingtona koji je potpisan krajem 2019. godine.Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, novac će biti usmeren na četiri lokacije: luku koju koristi Šesta flota, dve baze za dronove, borbene helikoptere i avione i lučki grad Aleksandropolis koji kontroliše ulaz u Bosfor.Investicije su deo jačanja vojne saradnje Grčke i SAD. Atina je već najavila modernizaciju flote aviona F-16 i nameru da kupi eskadrilu novog američkog višenamenskog borbenog aviona F-35.Portal navodi da to ulaganje u baze Grčka vidi kao trijumf svojih diplomatskih napora za jačanje američkog vojnog prisustva na svojoj teritoriji, dok Vašington javno govori o Grčkoj kao o pouzdanom savezniku u istočnom Mediteranu, hvaleći sve bliže odnose Atine, Kipra i Izraela."Zbližavanje dve zemlje dolazi u trenutku pojačanih napetosti Grčke i Turske oličenih u nedavnoj pograničnoj migrantskoj krizi, sporu oko eksploatacije gasa u Mediteranu i zahladjenju odnosa Vašingtona i Ankare zbog nabavke ruskog PVO sistema S-400", dodaje se u tekstu.Lučki grad Aleksandropolis nalazi se u blizini Bosfora i udaljen je od Bugarske 50 kilometara, pa to mesto Pentagon vidi ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

SAD ulaže 19 miliona dolara u vojne baze u Grčkoj

Izvor: Danas, 30.Maj.2020

Sjedinjene Američke Države (SAD) će ove godine uložiti 19 miliona dolara u četiri vojne baze u Grčkoj koje će koristiti vojske obe zemlje, čime počinje sprovođenje sporazuma o jačanju odbrambene saradnje Atine i Vašingtona koji je potpisan krajem 2019. godine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.