Retrospektiva savremenog grčkog filma u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 14.Mar.2016, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Retrospektiva savremenog grčkog filma u Nišu

Od ponedeljka 14. marta do subote 19. marta u niškom bioskopu "Kupina" ljubitelji sedme umetnosti moći će da pogledaju nova ostvarenja grčke kinematografije u retrospektivi pod nazivom “Šest pogleda na porodicu”.

Kako navode iz Helenske fondacije za kulturu i Grčkog filmskog centra, koji su organizatori ovih projekcija, cilj retrospektive je upoznavanje domaće publike sa najznačajnijim filmskim ostvarenjima >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << iz Grčke i podsticanje dijaloga o značaju i položaju porodice u savremenom društvu.

Šest filmova retrospektive kroz priče junaka koji se nalaze izvan porodičnog okvira, otkrivaju značenja koja čovek 21. veka pridaje ovom pojmu - objašnjavaju organizatori.

Junakinja filma “Septembar”, usamljena žena u poznim tridesetim, porodicu vidi kao spas od samoće i otuđenosti, ali na kraju uviđa da je srećna porodica tek paravan za nedostatak bliskosti i razumevanja.

Junak filma “Moj neprijatelj, brižni otac dvoje tinejdžera”, nakon provale lopova u stan, osvetu doživljava kao jedini način ponovnog uspostavljanja sigurnosti i porodičnog poverenja, ali opsednutost osvetom ga udaljava od porodice za koju se bori - kažu organizatori.

Film “Drvo i ljuljaška” prikazuje porodicu kojoj je prisustvo drugog neophodno da bi se suočila sa samom sobom, dok viđenje porodice kao jedinog izlaza iz ekonomskih nedaća mladih žena donosi film “Mlade”.

Svi filmovi titlovani su na engleski jezik, a projekcije će prva tri dana počinjati u 17:30, a poslednja tri dana od 17 sati.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.